Kahoot henter 1,98 milliarder kroner fra japanske Softbank

Giganten Softbank vil eie 9,69 prosent av det norske quiz-selskapet.

Kahoot er kjent for sine quiz-spill. Nå går Softbank inn som storeier. På bildet er Softbank-sjef Masayoshi Son.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Quiz-selskapet Kahoot har hentet milliardbeløp fra et datterselskap av det japanske konglomeratet Softbank Group, går det frem av en børsmelding tirsdag morgen.

Kahoot, som er notert på markedsplassen Merkur Market, har gjennomført en emisjon rettet mot Softbank, der sistnevnte skyter inn 1,98 milliarder kroner.

Det norske selskapet skal gi ut 43 millioner nye aksjer til en kurs på 46 kroner per aksje. Softbank vil eie disse aksjene, og dermed få et eierskap på 9,69 prosent av selskapet.

Sterk vekst

Kahoots aksjekurs stengte til 49,65 kroner mandag. Aksjen har lagt bak seg en ellevill oppgang. Kursen er opp 125,7 prosent så langt i år.

Selskapet har vært på Merkur Market en god stund, men forbereder notering på Oslo Børs i løpet av første kvartal 2021.

Kahoots aksjekurs stiger kraftig i tidlig handel på Oslo Børs etter nyheten. Kursen er opp 15 prosent rundt ti minutter etter at Børsen åpnet.

Aksjen

Kahoot skriver at de opplever sterk momentum ettersom bedrifter i «økende grad søker engasjerende, pålitelige og brukervennlige måter å bygge bedriftskultur, utdanne og samhandle på. Samtidig ønsker skoler og lærere å forbedre læringsopplevelsen, enten virtuelt eller i klasserommet».

Selskapet skriver at de har til hensikt å bruke pengene fra Softbank til å finansiere videre vekst gjennom verdiskapende, ikke-organiske muligheter. Med andre ord ser Kahoot nå på muligheten for å gjøre oppkjøp, og vokse på den måten.

Investor Jan Haudemann-Andersen er før emisjonen nest største aksjonær i Kahoot, med en andel på nesten 12 prosent gjennom selskapet Datum. E24 har vært i kontakt med en rekke personer tilknyttet selskapet, uten at noen har ønsket å kommentere saken.

Betydelig tek-investor

Meglerhusene ABG Sundal Collier, Arctic Securities og Goldman Sachs er hyret som tilretteleggere i forbindelse med emisjonen.

SoftBank er gjennom sitt Vision Fund kjent som en stor investor i tek-selskaper som blant annet Slack, Arm og Uber.

Softbank og Kahoot har også inngått en avtale om at Softbank ikke skal eie mer enn ti prosent av selskapet de kommende seks månedene.

Kahoot skriver at de har avviket fra eksisterende aksjonærers rett til å tegne seg i emisjonen, og mener dette er innenfor reglene om likebehandling.

Dette er Softbank

Softbank Group er et japansk konglomerat innen, i hovedsak, telekommunikasjon.

De driver også utstraktinvesteringsvirksomhet gjennom sitt Vision Fund og Vision Fund II. De to fondene er i følge Crunchbase på henholdsvis 100 og 108 milliarder dollar - og har investorer som Saudia Arabias pensjonsfond, Apple, Microsoft og en rekke japanske banker.

Vision Fund er blitt kjent for sine store investeringer i teknologiselskaper som Uber, Tiktok-eier Bytedance, Slack, Arm (som de er i prosess med å selge til Nvidia) og WeWork. Alt har imidlertid vært langt fra rosenrødt. I 2019 tok de i følge Bloomberg et tap på 1.900 milliarder japanske yen (tilsvarende 165,2 milliarder norske kroner) etter nedskrivninger i WeWork og Uber.

Publisert: