384 bedrifter fikk koronastøtte de to første dagene: – Dette redder i det minste leieforholdet

Allerede mandag fikk en rekke koronarammede bedrifter nye støttekroner inn på konto. Men for mange er det langt fra nok.

Etter en oppussing i høst heter Bar Vulkan nå M.A.D at BAR. Samme dag som bedriften skulle ha generalprøve, fikk daglig leder Bo Vivike vite at landet ville stenge ned igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Dette redder i det minste leieforholdet, sier daglig leder Bo Vivike ved Bar Vulkan AS.

Bedriften har restaurant og bar med uteservering rett ved Akerselva i Oslo.

I september og oktober i år bestemte de seg for å pusse opp lokalene og endre konsept.

– Vi skjønte at denne situasjonen kom til å bli langvarig. Så vi bestemte oss for å tilpasse oss og vri driften mer mot restaurant, sier Vivike.

I november sto de klar med ny meny og nye ansatte og skulle ha generalprøve før åpning. Samme dag kom beskjeden om at landet ville stenge ned på nytt.

– Folk ble anbefalt å holde seg hjemme, og skjenkingen ble stanset. Da måtte vi jo stenge og permittere de ansatte på nytt, sier Vivike.

Daglig leder Bo Vivike i Bak Vulkan AS skulle ønske ordningen også dekket deler av lønnskostnadene. – Da er terskelen for å holde åpent lavere, og vi holder ansatte i arbeid.
Les også

Hotellet valgte å holde hjulene i gang da landet stengte på nytt. Det kan bety mindre støtte nå.

384 bedrifter fikk støtte

Mandag fikk Bar Vulkan tildelt rundt 682.000 kroner i kompensasjon for faste, uunngåelige kostnader fra september til desember. Bedriften var blant de første til å få tildelt støtte.

Også Fyr Bistronomi og Bar, som tilhører samme gruppe, har fått rundt 422.000 kroner i støtte.

Portalen for å søke om støtte om kompensasjon gjennom Brønnøysundregistrene åpnet mandag morgen.

Tirsdag kl. 12 hadde 384 bedrifter fått tildelt midler. Da var det blitt innvilget tilskudd for til sammen mer enn 77 millioner kroner.

Flere av bedriftene ville få pengene på konto allerede samme dag, opplyste næringsminister Iselin Nybø (V) til E24.

– Om det er en kurant søknad, vil den bli behandlet innen noen sekunder.
Pengene kommer raskt på konto, og noen vil kunne få dem i dag, sa Nybø.

Næringsminister Iselin Nybø (V) lovet rask behandling av søknadene om kompensasjon for faste utgifter.

Den første timen etter åpning fikk to bedrifter innvilget kompensasjon. I tillegg ble to søknader behandlet allerede i helgen som del av testingen av plattformen.

– De hadde en test på fredag med en bedrift i Brønnøysund. Den søkte fredag formiddag og hadde pengene på konto samme dag.

Støtte til gårdeiere

Vivike er glad for støtten, men sier mange i hans bransje anser kompensasjonsordningen som ren støtte til gårdeiere.

– Gårdeierne er den største kreditor for de fleste. Det er de som ofte avgjør om en serveringsvirksomhet avvikles eller går konkurs, sier han.

Han mener det er spesielt viktig at alle felleskostnader blir dekket i sin helhet.

– Slik forskriftene er i dag, dekkes i noen tilfeller bare halvparten, selv om kostnaden er uungåelig for leietaker, sier han.

Vivike synes det er bra at regjeringen har forlenget kompensasjonsordningen ut april, men skulle gjerne hatt enda større forutsigbarhet.

– Kompensasjonsordningen kom raskt og omtrentlig på noen få dager for å redde flest mulig i vår. Det var enighet om at den skulle justeres og forbedres. Men det har vært altfor liten vilje til å justere den til det bedre ettersom tiltakene er blitt mer og mer inngripende og har dratt ut i tid, sier Vivike.

– Småpenger

Messehallen Elektriske får 242.000 kroner i støtte. Det er langt fra nok, mener daglig leder Christian Egil Myhre.

Selskapet hans har i praksis vært stengt siden mars i fjor. I 2020 forsvant rundt 25 millioner kroner, 73 prosent av omsetningen.

Totalt har de fått rundt 760.000 kroner i støtte siden pandemien brøt ut.

– Det er bare småpenger. Penger renner ut i faste kostnader hver måned. Underskuddet blir på 4 millioner kroner, sier han.

Messehallen Elektriske leverer belysning og strøm til messer. Deres største kunde er Norges Varemesse på Lillestrøm. Den har vært stengt siden mars i fjor.

Det finnes allerede en støtteordning for kulturbransjen. Messer er imidlertid ikke omfattet av ordningen. Det reagerer Myhre på.

– Det er mye snakk om reiseliv og skjenkesteder. Men veldig lite snakk om event- og messebransjen. Event har fått sin del nå, men messer og utstillinger kommer ikke med, sier han.

Norges Varemesse på Lillestrøm har vært stengt siden mars. Det går hardt utover underleverandørene.

Måtte kaste dårlig øl

Fru Haugans Hotel er Nord-Norges eldste hotell. De har hatt en mørk vinter. Kundene er uteblitt, og surt øl har måttet bli kastet.

Nå får de 679.000 kroner i støtte.

– Vi er fornøyd. Ut fra omsetningstapet er det som forventet. Men vi skulle gjerne ha fått kompensasjon for ølet som er blitt dårlig, sier Ellen Løvold Strand.

Hun er daglig leder på hotellet.

November og desember er julebord og høysesong. Den forsvant helt i år, ifølge Strand. Over 1000 liter øl måtte kastes.

Ellers er det kurs og konferanser som står for vinteromsetningen på hotellet.

– Alt ble avbestilt, sier Strand.

Ekstra ille blir det med skjenkestopp.

– Nå har vi permittert de fleste. Vi har nok folk til nødvendig drift. Men begge barene er stengt, og det er begrenset med servering, sier Strand.

Publisert: