- Å være vertskap for et uavhengig hotell er en livsstil der du ikke kan regne arbeidstimer, sier Preben Moen. Han har så lite fritid at han like godt bor på rom 105. Det er nokså praktisk når man starter klokken ni om morgenen og først gir seg rundt midnatt.

- Men da har du vel fri hele vinteren?

- Nei, nei. I sesongen må du tjene penger. Utenom sesong må du være til stede for å spare penger. Det er billigere å drive oppussing og vedlikehold selv, enn å leie folk til å gjøre det, sier den nye direktøren for Gloppen hotell.

Overtok da faren døde

Han overtok ansvaret for hotellet dagen etter farens begravelse i fjor. Dag Moen døde brått bare 54 år gammel etter å ha brukt livet til å bygge opp igjen det gamle laksehotellet i Sandane, stein på stein. Preben hadde kommet hjem 18 dager før dødsfallet for å gå i lære hos faren i to år. For en måned siden ble han kåret til landets beste leder under 30 år. Men Moen oppfører seg som alt annet enn sjefete.

Historiene ved elven

Han drøyer tiden ved Gloppeelva. Det er her hotellmannen trives best. Mellom laksen og fiskerne som år etter år kommer tilbake for å oppleve de lyse sommerkveldene, høre de samme historiene med de samme kompisene, og hele tiden med den lille muligheten for å kunne lure storingen der ute.

Jostein Hilde, Terje Åberg og Jarle Åberg har gitt opp den store drømmen for kvelden og funnet roen og litt godt i glasset inne i en lavvo som er fylt med fiskeutstyr og andre godsaker.

Laks og hotell

- Det er for lite vann i elven, så det har ikke blitt noe, sier Jarle Åberg. Det er fjortende året han er her sammen med kompisene, og i fjor ble det en fin en på drøye åtte kilo.

Hotellsjefen lytter til alt som sies om den blanke fisken i elven. De få dagene i året han ikke jobber, fisker han laks. Han er vokst opp i et hotell blant laksefiskere og begge deler fyller fortsatt det aller meste av livet.

Skal fiske etter kongen

- Jeg har ikke hatt ferie så langt i år, men skal i slutten av måneden opp til Stryn for å fiske laks i fire dager.

Preben har da leid den herskapelige røde villaen, Lysvoll ved Stryneelva sammen med noen kompiser. På Lysvoll finnes mange navn som det lukter makt og penger av i gjestebøkene. For en måned siden var kong Harald der i to dager og prøvde elven.

Alltid til stede

Fullt så fine gjester har ikke hotelldirektøren i Gloppen. Men han har hatt både skøytelandslaget, hopplandslaget og ikke minst skilandslaget på besøk. Sistnevnte var gode kunder da Terragruppen var hovedsponsor for Skiforbundet, og Odd-Bjørn Hjelmeset var sponsorsjef i finanskonsernet som kraftkommunene Vik og Bremanger er blitt så godt kjent med.

Det er snart midnatt og borte på hotellet venter styret i et større selskap på litt mer flytende servering og oppmerksomhet fra årets unge leder.

Er du først vertskap er ingen oppgaver for små eller uviktig.

Kjedelige kjeder

- Skal du drive et hotell utenom kjedene er det to ting som teller. Du må klare å skille deg ut med noe unikt, og dessuten gå fullt og helt opp i vertskapsrollen døgnet rundt.

Preben Moen innbiller seg at det er litt annerledes å være sjef for et kjedehotell.

- Mer fritid har de nok, men alt annet må jo være mye kjedeligere.