Valgdagsmålinger fra republikanernes primærvalg viser at mellom 60 og 70 prosent av velgerne mener sysselsetting og økonomi er viktigst når folk gjør opp sin mening om hvem de skal stemme på.

Sett på den bakgrunn var president Barack Obamas tale natt til i går helt korrekt bygget opp. Han brukte store deler av talen til å legge frem sitt økonomiske program.

Presidenten mener USA nå står overfor et avgjørende valg. Landet kan satse på et system hvor en stadig mindre andel av befolkningen klarer seg veldig bra, mens flertallet så vidt kommer seg gjennom hverdagen.

— Eller så kan vi gjenopprette en økonomi hvor alle får en rimelig sjanse, hvor alle yter sin del og alle spiller etter de samme reglene, sa Obama.

Klare linjer

Republikanerne hevder at dette er mer av Obama-resepten: Staten tar folks penger i skatt og bruker dem for å redistribuere velstand. Slikt kaller mange på høyresiden i USA sosialisme.

Med Obamas tale er frontene klare, uansett hvem det er som vinner den republikanske nominasjonen.

Dersom økonomien bedrer seg og ledigheten faller frem mot valget i november, vil Obamas sjanser styrkes. Dersom det ikke skjer en bedring i økonomien som folk flest merker – vil nærmest enhver utfordrer ha sjanse til å slå Obama.

Problemet for presidenten er at det er lite han faktisk kan gjøre for å påvirke situasjonen. Kongressen kommer ikke til å vedta noe som vil hjelpe ham til å stimulere økonomien. Det sørger det republikanske flertallet i Representantenes hus for.

Avhengig av Europa

Men det er en usikkerhetsfaktor til. Den økonomiske utviklingen i Europa. Utsiktene i eurosonen ser ikke lyse ut. En forverret krise i Europa vil slå inn i amerikansk økonomien. Spørsmålet er bare hvor hardt. Amerikanske banker er store kan bli rammet.

En president har ikke en omfattende verktøykasse for å stimulere den innenlandske økonomien på kort sikt. Han har enda mindre mulighet til å påvirke det som skjer i Europa de neste månedene. Obamas muligheter for gjenvalg kan ligge i at EU-landenes stats- og regjeringssjefer klarer å holde orden i eget hus. En krise i Europa som svekker USAs svake økonomiske innhenting, vil kunne være nok til at Obama taper valget.

Det er riktig, slik den republikanske guvernør fra Indiana Mitch Daniels, sa i sin balanserte kommentar til Obamas tale: - President Barack Obama skapte ikke den økonomiske krisen, men han ble valgt på løfter om å ordne opp.

Eier krisen

Selv om Obama arvet den økonomiske krisen fra sin forgjenger, så eier han den nå etter tre år i Det hvite hus. Uansett hvor rettferdig eller urettferdig det er, vil folk kjenne etter om de har det bedre eller verre økonomisk når valgdagen er der. De husker hans løfter om å ordne opp.

Valget kan dermed ende opp som en folkeavstemning om Obamas evne til å få orden på USAs økonomi.

Det er det ingen grunn til å misunne ham, særlig ikke om valgseieren blir avhengig av at EU-ledere klarer å samle seg om tiltak som virker.