Overleger hedret for beste idé

Overlegene Olav Mella og Øystein Fluge har gitt ME-pasientene nytt håp. I dag ble de premiert for å ha den beste nye ideen i Bergensregionen.

Publisert Publisert

LØSER GÅTER: Overlege Øystein Fluge mottok prisen for beste idé sammen med kollega Olav Mella (i midten) under årskonferansen til Bergen Næringsråd i dag. Henning Nordgulen (til h.) fra Sparebaken vest overrakte stipendet på 100.000 kroner. Foto: FOTO: KARI HENRIK NYMO/ BERGEN NÆRINGSRÅD

  • Stine Grihamar
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det er klart det er en kjekk anerkjennelse. Vi setter stor pris på dette, sier Olav Mella.

Under årskonferansen i Bergen Næringsråd tidligere i dag mottok overlegene ved Haukeland sykehus prisen for beste ny idé i Bergensregionen.

Vinnerne får et stipend fra Sparebanken Vest på 100.000 kroner.

- Lite bidrag

Bergenslegene fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet da de som de første i verden klarte å finne fungerende behandling av sykdommen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

— Forskningen antyder mulige mekanismer bak ME- sykdommen for en gruppe av pasientene. Vi håper prisen kan være med på å sette fokus på disse pasientene, fortsetter Øystein Fluge.

Forskningen startet ved en tilfeldighet da de behandlet en pasient som både hadde lymfekreft og diagnosen ME.

Som en del av kreftbehandling fikk pasienten antistoffet Rituximab. Etter en stund ble ME- symptomene dramatisk svekket. Men overlegene legger vekt på at de langt fra har knekt koden.

— Det må ytterligere forskning til, og studiene må gjentas i større omfang, forsetter Fluge.

Vil inspirere

Det er Bergen Teknologioverføring (BTO) og Sparebanken Vest som står bak prisen.

— Selve hensikten med prisen er å anerkjenne forskere og fagmiljø som har et spennende forskningsprosjekt og resultat, og inspirere dem til videre innsats, forteller Anders Haugland, daglig leder i BTO.

Han forteller videre at det finnes rundt 4000 forskere i Bergen. Disse utfører årlig forskning for rundt fire milliarder kroner.

- Får betydning for svært mange

De fire kriteriene som ble lagt til grunn for utvelgelsen er modenhet i produktet, markedspotensial, potensial for kommersialisering internasjonalt, i tillegg til at stipendet skal kunne bidra til å ta prosjektet et steg videre.

— Juryen har kåret en vinner som scorer høyt på disse kriteriene og det ble spesielt lagt vekt på at prosjektet kan få betydning for svært mange mennesker, sa administrerende direktør Marit Warncke i Bergen Næringsråd under utdelingen.

Synspunkter? Si din mening her.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Brann i bil med campingvogn i Bømlafjord­tunnelen

  2. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  3. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  4. Dette gamle kraftverket kan mangedoble produksjonen. Eierne er lei av å vente på klarsignal.

  5. Lege var smitta av farleg bakterie – Helse Førde droppa å teste

  6. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden