— Aldri i mine levedager har jeg hørt noe sånt. Det høres helt sprøtt ut, sier Bernt Lie-Nielsen, som driver den velkjente konditorkjeden Lie-Nielsen.

Han har foreløpig ikke blitt kontaktet av Mattilsynet om de nye EU-reglene, som krever at bakere begrenser bruken av kanel. Årsaken er en såkalt EU-forordning med formål å begrense mengden kanel EU-borgere får i seg. Kanel inneholder stoffet kumarin, som i store mengder er skadelig for leveren. EU har satt grensen til maks 15 milligram kumarin per kilo bakst.

— Finnes det noe som ikke er farlig lenger? sier Lie-Nielsen.

Tidligere denne uken meldte Danske Radio at danske bakere krangler med myndighetene om sine tradisjonelle «kanelsnegler», som tilsvarer bergenske skillingsboller. Nå viser det seg at de samme reglene også vil gjelde for Norge. Det bekrefter førsteamanuensis Halvard Haukeland Fredriksen ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen.

— Denne forordningen er allerede en del av EØS-avtalen og derfor bindende for Norge, skriver Haukeland Fredriksen i en epost til BT.

Også seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet bekrefter at reglene vil gjelde her i landet.

- Vil bakerne som lager skillingsboller måtte forholde seg til grensen på 15 milligram kuramin per kilo?

— Det er korrekt, skriver Wold i en SMS til BT.

— Grenseverdien er (...) en oppfordring til bransjen om å ta ansvar. Overdreven bruk er ikke bra, skriver Wold.

Normalt bruk ikke farlig

Selv om det er påvist at kuramin i store mengder kan være skadelig for leveren, er det ikke grunn til å droppe skillingsbollen, skal vi tro seksjonssjef Wold i Mattilsynet.

— Det er ingen grunn til bekymring for folk med et variert kosthold. Neppe heller for bergensere med hang til daglig skillingsbolle, skriver han i en SMS.

Sverige får unntak

EU har laget et skille mellom vanlig bakst og tradisjonelle eller sesongbetonte bakervarer. De to kategoriene får ulike kumarin-grenser. Det danske mattilsynet (Fødevarestyrelsen) mener skillingsboller er vanlig bakverk, som dermed må holdes innenfor den strenge 15 milligrams-grensen. I Sverige har de velkjente kanelsnurrene blitt vurdert som tradisjonelle bakervarer, og de kan dermed inneholde hele 50 milligram kumarin per kilo uten å bryte EU-forordningen.

Det danske mattilsynet begrunner sin avgjørelse med at skillingsboller kan kjøpes året rundt, og derfor ikke kan betegnes som sesongbetont eller tradisjonell bakst.

Danske bakere har vondt for å svelge den avgjørelsen.

— Kanelsnegler er jo tradisjonelt bakverk, sier Hardy Christensen, baker og leder for danske bakere og konditormestre, til Danmarks Radio.