Etter et par forholdsvis gode dager på børsene var usikkerheten igjen tilbake i det asiatiske aksjemarkedet fredag.

Blant årsakene var svake resultattall fra gigantselskaper som Singapore Airlines og Hynix. Singapore Airlines er verdens nest største flyselskap målt i markedsverdi, men det flyr i motvind. Resultatet for siste kvartal var 52 prosent svakere enn kvartalet før, noe som sender aksjeverdien i utforbakke.

Europa-usikkerhet

Hynix er verdens neste største produsernt av korttidsminnebrikker til datamaskiner, og selskapets aksjeverdi falt med 3,7 prosent etter at det ble lagt frem et svakere resultat enn forventet.

Samtidig er det fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen i den globale økonomien.

— Den sterkeste motvinden blåser rundt gjeldskrisen i Europa og de greske forhandlingene om en gjeldsavtale. Vi må vente å se om de amerikanske tallene kan fortsette bedringen før vi føler oss sikre nok til å investere i risiko, sier Belinda Allen, senioranalytiker i Colonial First State Global Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Slik var situasjonen klokken 07:20:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo: Nedgang på 0,43 prosent
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Flatt på 0,00 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Oppgang på 0,98 prosent
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Nedgang på 0,63 prosent
  • S&P 200-indeksen i Australia: Nedgang på 0,39 prosent

Bernanke stoppet Wall Street

Torsdagens børsdag lå lenge an til å bli nokså god på Wall Street, etter at det amerikanske arbeidsdepartementet hadde lagt frem tall som viste en svak reduksjon i landets trygdekøer.

Men senere på dagen gikk sentralbanksjef Ben Bernanke ut med advarsler til budsjettkomiteen under en tale i Representantenes hus i Washington D.C. Der pekte han på at landet har enorm statsgjeld og stort budsjettunderskudd.

— Heldigvis, i løpet av de siste ukene, har indikasjonene på forbruk, produksjon, og aktiviteten i jobbmarkedet vist noen tegn på bedring. Men samtidig er utsiktene utsikre, og tett overvåkning av den økonomiske utviklingen vil fortsatt være nødvendig, sa Bernanke.

Resultatet ble at de viktigste indeksene vaket litt over og litt under nullpunktet da handelen ble avsluttet i går.

  • Dow Jones-indeksen: Nedgang på 0,09 prosent
  • S&P 500-indeksen: Oppgang på 0,11 prosent
  • Nasdaq-indeksen: Oppgang på 0,40 prosent