• Vi visste at vi kom til å tape mye penger i India, sier Baksaas, som nå reiser ned til India. Han får følge av Giske.

Telenor la frem sine resultater for 1. kvartal tirsdag morgen. De viste en solid vekst, men en utvikling som var sterkt preget av nedskrivninger på 3,9 milliarder kroner i India.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas avviste under dagens resultatpresentasjon av Harald Norviks avgang som styreleder får konsekvenser for hans egen rolle i selskapet.

Han toner dessuten ned Norviks betydning for den videre driften av selskapet – og bataljen med indiske myndigheter om selskapets fremtid der.

— Poenget er at disse investeringene overlever både en konsernsjef og en styreleder, sier Baksaas til Aftenposten.no.

— Vi er en industri med langsiktige tidshorisonter. Det er bedriftskulturen og den strategiske retningen som det er viktig å holde fast ved.

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!

- Vi visste at vi kom til å tape mye penger

Baksaas sier Telenor vil fortsette «å banke på dører» i India, slik at myndighetene ikke ender opp med å følge tele-regulatørens forslag til krav til telekomselskapene fremover.

Telenor har gjort det klart at de med kravene regulatøren har foreslått, ikke kan fortsette i India. Da vil 17 milliarder kroner være tapt.

Vi visste at vi kom til å tape mye penger i India de første årene i investeringsperioden.

Telenor begrenser nå etter beste evne investeringene i India inntil dette spørsmålet er avklart. Selv om investeringen er skrevet ned til null kroner i regnskapet, taper selskapet fortsatt flere hundre millioner kroner i kvartalet i landet.

— Vi visste at vi kom til å tape mye penger i India de første årene i investeringsperioden. Enhver telekomsatsning er dyp i forhold til at du må investere i nettverk og dekning og systemer før du får opp trafikken. Vi hadde en treårstidsperiode før vi skulle være operasjonelt break even i India, det er vi på vei til å fikse, sier Baksaas.

Giske og Baksaas ned til India igjen

I februar kansellerte indisk høyesterett Telenor-datter Uninors mobillisenser i landet. Disse skal nå auksjoneres ut på ny innen utgangen av august.

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor (t.h.), og Richard Olav Aa, konserdirektør i Telenor, presenterer resultatet for første kvartal, 2012, tirsdag morgen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SCANPIX

Den indiske teleregulatøren kom nylig med anbefaling på vilkårene til denne. Telenor mener både utgangsprisen, tilgang til spektrum og utrullingsvilkårene i denne er uakseptable – og har truet med å trekke seg ut av India hvis disse blir stående.Det er den indiske regjeringen som skal vedta disse. De siste ukene har derfor Telenor intensivert lobbyvirksomheten mot myndighetene i et håp om at de skal omgjøre vilkårene.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var blant annet i forrige uke i New Delhi og møtte indiske statsråder sammen med toppsjefer fra andre frustrerte mobiloperatører i landet. Men det jobbes nå på spreng med å spikre avtaler også denne uken for Baksaas og andre Telenor-topper.

— Det blir nok dørbanking også denne uken, sier Baksaas til Aftenposten.

Næringsminister Trond Giske reiste til India i påsken og møtte to sentrale statsråder, hvor han tok opp Telenors vanskeligheter i landet.

Giske varslet tirsdag at han lørdag reiser til India igjen for å se hva som kan gjøres.

Interessert i økonomistoff? Følg oss på facebook!

- Sterkere diplomati eneste som kan hjelpe

Asia-forsker Amit Shrivastava tror enda sterkere diplomati fra den norske regjeringen er det eneste som kan hjelpe Telenor i India nå.

Norskindiske Shrivastava, som i en årrekke har forsker på korrupsjon i Asia advarte allerede for over et år siden at Telenor kunne risikere å miste lisensene i India, blant annet på grunn av det ustabile politiske situasjonen.

Telenor har den siste tiden lobbet hardt mot representanter fra regjeringen i håp om å endre vilkårene som den indiske teleregulatøren TRAI har lagt for auksjonen av mobillisensene på nytt etter at indisk høyesterett i februar kansellerte Telenor og flere andre operatørers mobillisenser i landet. TRAI legger opp til en utgangspris på lisenser for hele India på nærmere 20 milliarder kroner

Han tror neppe det vil føre frem, og tror ikke det vil være lett å få til vesentlige endringer i vilkårene.

— Omgjøring av vilkårene er en vanskelig prosess, med mye rettslige skritt frem og tilbake. Man må ta hensynt til alle operatørene ikke bare Telenor. Det vil komme til å ta lang tid, og det er ikke sikkert man rekker fristen for auksjonen innen utløpet av august, sier Shrivastava til Aftenposten.

Likevel tror han det finnes håp, og mener man bør finne andre metoder for å forsøke å beskytte investeringene og da er det nettopp diplomati

At Giske nå skal ned til India er veien å gå, tror Shrivastava.

- Den norske og den indiske regjeringen før komme frem til en felles løsning, for eksempel at Telenor kan få rabatt på auksjonen som følge av investeringene som er gjort, sier han til Aftenposten.