Opptil 1.000 SAS-ansatte kan miste jobben, mens de gjenværende kan få lønnen redusert med 15 prosent, melder dansk TV 2.

Spareplanen skal ha blitt godkjent av bankene, og blir presentert i morgen klokken 08.00.

Flere sentrale kilder bekrefter lønnskuttet på 15 prosent overfor Aftenposten, men ikke oppsigelsene.

Etter det Aftenposten erfarer vil kuttene føre til at SAS-lønningene havner på omtrent samme nivå som hos konkurrenten Norwegian. Lønnskuttene skal gjelde alle piloter og øvrige kabinansatte.

Sparer 3 milliarder kroner

Spareplanen vil ifølge dansk TV 2 spare SAS for 3 milliarder svenske kroner. Tidligere søndag meldte den svenske avisen Expressen at SAS er svært nær en konkurs. Ifølge avisen ville selskapet gå konkurs allerede mandag dersom de ikke fant noen løsning søndag.

Søndag pågikk det ifølge avisen intense diskusjoner i den svenske regjeringen om hvordan krisen kan løses, og hvordan en eventuell konkurs skal håndteres.

Regjeringene i Norge, Sverige og Danmark har bedt EU-kommisjonen om å godkjenne statsgarantier på flyselskapets milliardlån.

Ifølge den svenske journalisten og luftfartseksperten Richard Björneli ble de danske kabinansattes fagforening presentert for et ultimatum da de møtte SAS-ledelsen nylig. Lavere lønn, flere arbeidstimer og strengere føringer for hvordan man kan ta ut ferie var noen av vilkårene. Skriv under, ellers går selskapet konkurs, var beskjeden til fagforeningen, ifølge Björnelis kilder.

Vil prøve å redde flest mulig

Elisabeth Goffeng, pressekontakt i Norsk kabinforening, vil foreløpig ikke kommentere opplysningene fra dansk TV2.

— De ansatte i SAS er ikke presentert for noen planer ennå. I utgangspunktet kan jeg si at vårt overordnede mål i slike prosesser er å redde flest mulig arbeidsplasser, sier Goffeng.

Asbjørn Wikestad, leder i SAS' største fagforening i Norge, SASPersonalklubb, sier følgende:

— Vi har ikke fått noen henvendelser om hverken lønnskutt eller nedbemmanning. Ytterligere lønnskutt er under ingen omstendigheter aktuelt å gå med på for oss.