Sammen med mannen Tore Aspenes solgte hun alt de ikke hadde bruk for videre i livet, skrapte sammen alt hun kunne av egenkapital og fikk en bank til å tro på prosjektet med å kjøpe eiendom i Argentinas hovedstad.

På verdens bredeste gate, Avenida 9. de Julio, ligger Imperial Park Hotell med sine 12 etasjer, 70 rom og 4 stjerner. Helt på toppen, en suite med diger terrasse og utsikt over Argentinas storslåtte paradegate. Overtakelsen skjedde for to år siden, etter flere års leting etter et egnet hotell å kjøpe:

Er mulig!

— Det har vært en lang vei å gå, mange tilbakeslag og mange utfordringer. Men det å kjøpe sitt eget hotell er mulig selv om man ikke har lommene stappfulle av penger, sier hun.

Caroline har jobbet innen hotell og reisebransjen i Norge og i utlandet i hele sitt yrkesaktive liv. Det har ført henne til årelange opphold i land som Kina og Sveits, og hun har hatt alle typer jobber - stuepike, resepsjonist og markedssjef.

— Drømmen har alltid ligget der om å ha noe eget. Da jeg på midten av 2000-tallet bestemte meg for ikke bare å drømme om det men gjøre noe med det, fant vi ut etter litt undersøkelse at Sør-Amerika kunne være en ide. Men til Buenos Aires? På den andre siden av kloden, var nå det særlig smart?

Langt unna

Argentina pekte seg ut fordi Caroline ville satse i et marked med lavere priser på eiendom enn i Norge, men i et land med en voksende økonomi etter å ha vært på konkursens rand.

Og hvordan er fremgangsmåten når man finner ut at man skal kjøpe et hotell i Bunenos Aires og selv sitter i Oslo? Her er oppskriften:

— Vel, det begynner faktisk med å google «hotel for sale in Buenos Aires», smiler hun.

Imperial Park Hotel har 12 etasjer og 77 rom.
MORTEN UGLUM

Frem og tilbake

Hun fant flere mulige prosjekter, tok frem et excel-ark for å sjekke priser og muligheten for å kunne drive med fortjeneste. Hun skaffet seg en lokal rådgiver for å få hjelp med språk, forretningskultur og byråkrati.

Hun måtte reise frem og tilbake sju ganger den 12 264 kilometer lange strekningen mellom våre to hovedsteder før hun fant noe hun ville og kunne kjøpe.

— Det første prosjektet ble det ikke noe av. Da vi ghadde forhandlet pris og vilkår og jeg trodde jeg hadde et kjøp, forsvant plutselig selgeren. Han var søkk vekk, rett og slett. Om det var fordi jeg var kvinne og derfor ikke ble tatt alvorlig når alt kom til alt, kan jeg jo bare spekulere i.

Etter mange nye forsøk fikk hun endelig napp. Hotellet hadde riktig beliggenhet, bra standard og en elendig markedsposisjon, men en pris som hun kunne klare.

— Jeg møtte en redelig selger som tok meg på alvor selv om jeg var kvinne. Jeg har god kontakt med ham og kona hans den dag i dag, jeg må nesten kunne si at han er min mentor, sier Borgersen.

Hva hun måtte ut med?

— Jeg har en taushetsklausul om det med min selger. Den må jeg forholde meg til, men jeg hadde ikke hatt penger til å kjøpe et tilsvarende hotell på Karl Johan, sier hun.

Barn i magen

At en ny verdensborger også meldte sin ankomst i magen hennes på denne tiden gjorde ikke saken enklere. Og en ting var hun klar på: Hun måtte bruke tid på å få den gjenværende staben til å tro på at hun var en langsiktig eier.

— Vi er i gang med den oppussingen jeg sa vi måtte, og jeg har fått styrket salgsapparatet. Det gikk forbausende fort å snu den negative trenden hva belegg angår. I dag har jeg en drift som betaler seg selv, jeg får også betalt banken, men må vente litt med å ta ut egen lønn, sier hun.

Mannn Tore Aspenes satser på å bygge opp et firma for motorsykkelturisme. Caroline Borgersen og Storm Oliver sammen med Tore ved bredden av Rio de la Plata.
MORTEN UGLUM

Nå reiste hun ikke alene. Mannen Tore ble med uten å nøle, og sa opp jobben som sjåførlærer. Men hva skulle han finne på? I dag driver han motorsykkelturisme på pampasen og oppe i Andesfjellene, nesten i løypene til Rally Dakar:

— Ideen fikk Caroline. Hun drømte det og våknet opp tidlig en morgen og meddelte meg: Du skal starte guidede MC-turer rundt i Argentina for skandinavere og andre som vil prøve noe mer enn Route 66, forteller Tore. I dag heter drømmen Che Adventure. Navnet kom han på etter å ha vært fasinert av «el Che» Guevara og hans motorsykkeltur gjennom Latin-Amerika.

På motorsykkel

I Argentina er det menn som regjerer i næringslivet, i enda sterkere grad enn det som er situasjonen i Norge, forteller hennes salgsdirektør og nestsjef på hotellet, Claudio Rodriguez. Gjennom et langt yrkesliv i hotellbransjen har han bare truffet på én annen kvinnelig hotelleier tidligere.

— De som ikke kjenner forholdene her kan ikke forstå hvor vanskelig det er å etablere seg som en ung, blond kvinne fra et land på den andre siden av kloden. I tillegg farter hun rundt på en stor motorsykkel, det er ikke vanlig, for å uttrykke meg forsiktig. Men Caroline er en utrolig tøff og målrettet kvinne, mener han.