Denne uken ble det kjent at IKEA er anklaget for spionasje av ansatte og kunder. Selskapet skal ha brukt et privat sikkerhetsselskap til å få tak i ulovlig, personlig informasjon.

Ulovlig informasjon

Ifølge den franske avisen Le Canard Enchaine, har IKEAs sikkerhetssjef i Frankrike sendt e-poster til det private sikkerhetsselskapet «Sûreté International» for å få tilgang til et fransk politiregister som inneholder personlig informasjon om millioner av domfelte, ofre og vitner. Hensikten med opplysningene skal ha vært å vite alt om de ansatte og noen av klientene.

Møbelkjeden ble anmeldt av fagforeningen FO for «ulovlig bruk av personopplysninger» på vegne av de ansatte.

Nå har påtalemyndigheten i Versailles åpnet etterforskning, skriver den franske avisen Le Figaro.

Ser alvorlig på saken

IKEA skriver i en pressemelding at selskapets retningslinjer er krystallklare i forhold til hvordan de skal utøve sin virksomhet.

«Vi gjør forretninger på en ærlig og åpen måte – uansett hvor vi har vår virksomhet. Respekt for privatlivet er ytterst viktig for IKEA-konsernet og vi er sterkt uenige i enhver praksis som ville krenke denne verdien. Vi ser svært alvorlig på beskyldningene som kommer frem i avisen, og vi har tatt initiativ til en granskning, utført av uavhengige rådgivere, for å få et fullstendig bilde av hva som har skjedd.»

IKEA opplyser om at de har bedt den franske sikkerhetssjefen om å fratre sine plikter under granskningen.