30 postkontorer blir igjen når Posten gjør om 149 kontorer til Post i butikk. Bare Troms, Rogaland, Akershus og Oslo vil ha mer enn ett kontor.

— Det har vært en todelt, men nødvendig utvikling i lys av den samfunnsutviklingen vi ser. Ved omleggingen møter vi kundenes behov, men det har vært et vanskelig valg med tanke på at det går hardt utover våre egne ansatte, sier kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme til aftenposten.no.

Sjekk hvilke kontorer som blir opprettholdt nederst i artikkelen!

En av årsakene til den store endringen ligger i at færre sender fysiske brev, skriver Posten i en pressemelding tirsdag. Samtidig vokser pakkevolumet på grunn av økt netthandel. At også flere bruker nettbank til å gjøre sine banktjenester, gjør at færre besøker postkontorene.– Endrede kundebehov gjør at Posten må tilpasse seg. Post i Butikk gir et tjenestetilbud som er godt tilpasset kundenes behov for lange åpningstider, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge i pressemeldingen.

Hva synes du om endringene? Si din mening i kommentarfeltet nederst eller på våre facebooksider!

— Beintøff start på dagen

Omleggingen vil berøre cirka 1000 ansatte som i dag jobber ved de eksisterende postkontorene rundt om i landet.

— Dette har ikke vært noen god start på dag for de ansatte, i hvert fall ikke for dem som rammes, sier forbundsleder Odd Christian Øverland til aftenposten.no.

Omleggelsen er den 30. i rekken internt i Posten bare siden årtusenskiftet.

— Man venner seg til mangt og mye, men det er klart at dette er tøffe tak. Med bakgrunn i hva som har skjedd siste årene kan vi si at Posten har vært en virksomhet i kontinuerlig omstilling, sier Øverland.

Øverland forteller at han føler med dem som nå må se seg om etter nytt arbeid.

— Jobben har for mange vært ankerfestet som har gitt både økonomisk trygghet og det sosiale nettverket mange søker i hverdagen. Selv om vi har sett denne utviklingen over lengre tid, er det klart at å få denne beskjeden er beintøff, uansett årsak, sier Øverland.

–Det er en utfordring at mange av våre dyktige og lojale medarbeidere blir berørt, men endringer er nødvendig. Vi har et godt samarbeid med fagforeningene og gode erfaringer fra tidligere omstillingsprosesser. Jeg er opptatt av forutsigbare prosesser og at vi tilrettelegger best mulig for å finne gode løsninger for den enkelte, sier Mejdell.Siden Posten lanserte konseptet Post i butikk i 2001, har totalt 700 postkontorer blir lagt om til butikk. Innen 2014 skal ytterligere 149 av 179 postkontorer på landsbasis legges om.

Vil bistå berørte ansatte

De 30 kontorene som nå står igjen, er valgt ut fra kriteriene geografi, trafikk og særlig hensyn til bedriftskunder.

— For bedriftskundene dreier det seg om store volumer og kompliserte oppgaver, og det har vært førende for utvelgelsen. For privatkunder har post i butikk vært et godt alternativ. Kundene opplever samme kundetilfredshet i butikk og trekker frem lange åpningstider som et pluss. Det at vi nå legger om, er også en tilpasning til at færre bruker banktjenester i posten, sier Gjølme.

Om konsekvensene for Postens egne ansatte sier hun dette:

— Selv om de ansatte har god tid til å planlegge en ny hverdag, er det aldri lett å få en slik beskjed. Vi vil hjelpe så godt vi kan med å få de ansatte inn i annet arbeid, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Trenger den tiden det tar

- Vi trenger nøyaktig den tiden omleggingen tar. Vi stenger ikke før vi er trygg på at de ansatte har fått arbeid. Ved forrige omlegging tok det to og et halvt år, sier informasjonsdirektør i Postkom, Hans-Jacob Schultz.

Hovedkravet fra Post og Kommunikasjonsforbundet er at Posten skal skaffe nytt arbeid til de vel 1000 berørte. Ønsket er at arbeidet primært skal finnes internt, men Schultz innrømmer at det interne tilbudet begynner å tynnes ut.

— Vi vil ha sterkt fokus på eksterne jobbmarkedet, og NAV skal bidra i tung grad med å tilby arbeid og gi omstillingsstøtte. Det skal nok gå bra denne gangen også, men det blir både vanskelig og utfordrende, sier Schultz.

Disse postkontorene blir opprettholdt:

Sted Fylke
Asker Akershus
Sandvika Akershus
Ski Akershus
Arendal Aust-Agder
Drammen (Strømsø) Buskerud
Alta Finnmark
Hamar Hedmark
Bergen Hordaland
Molde Møre og Romsdal
Bodø Nordland
Stjørdal Nord-Trøndelag
Gjøvik Oppland
Etterstad Oslo
Grønland Oslo
Majorstuen Oslo
Nydalen Oslo
Rodeløkka Oslo
St. Olavsplass Oslo
Vika Oslo
Sandnes Rogaland
Stavanger Rogaland
Førde Sogn og Fjordane
Trondheim Sør-Trøndelag
Skien Telemark
Harstad Troms
Tromsø Troms
Kristiansand Vest-Agder
Tønsberg Vestfold
Høyden Østfold
Longyearbyen Svalbard

Kilde: Posten Norge