Kåre Valebrokk er død

Den mangeårige redaktøren og tidligere TV 2-sjefen ble 72 år.

MEDIEPROFIL: Kåre Valebrokk var konsernsjef og sjefredaktør i TV 2 i mange år. Dette bildet er fra 2008.
  • NTB
  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Det melder hans sønn, Per Valebrokk, på nettstedet Twitter.

«Til vakkert vintervær på Rikshospitalet sovnet Kåre Valebrokk, vår kjære ektemann, pappa og bestefar, stille inn klokken 10.20 i dag», skriver sønnen.

Les også

«Jordnær real blod-hund med prinsipper»

Kåre Valebrokk var ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TV 2 fra 1999 til 2007. Fra 1985 til 1999 var han sjefredaktør i Dagens Næringsliv. Han har i tillegg vært vaktsjef i Verdens Gang.

Valebrokk ble født i Kristiansand 17. desember 1940, og etterlater seg kone, tre barn og flere barnebarn.

«En legende»

Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, sier det er en stor journalist og et flott og fargerikt menneske som nå er død.

— Kåre var en av legendene i det moderne presse-Norge, både som journalist, som sjefredaktør, utvikler av det moderne Dagens Næringsliv og som TV 2-sjef. Han hadde en gjennomfestet posisjon som journalist og redaktør. Han var formuleringssterk, replikksterk, fargerik og et usedvanlig hyggelig menneske, sier Stanghelle til sin egen avis.

Ble syk i fjor

I Aftenposten har Kåre Valebrokk vært fast spaltist siden 2000 og inntil han ble syk i fjor.

Han sto i spissen for en modernisering av den kritiske næringslivsjournalistikken her i landet, skriver NTB. Med lørdagskommentaren «Uten filter» skaffet han seg også en rolle som en markant samfunnsdebattant som toppsjef i Dagens Næringsliv.

Til tross for en noe rusten fremtoning og et privatliv som stort sett forble privat, klarte han å bli rikskjendis. Det handlet dels om skarpe meninger og spisse formuleringer, men også et vell av gode historier, mer eller mindre myteomspunne.

Bør lukte øl etter lunsj

I sistnevnte kategori er det mest kjente Valebrokk-sitatet, nemlig det om at alle journalister bør lukte øl etter lunsj.

Det Valebrokk visstnok mente, ifølge biografiforfatter Kjetil Wiedswang i boka «Portrett uten filter», var fornuftig nok: Nemlig at journalister ikke burde mure seg inne på sine kontorer, men komme seg ut og møte folk. Men slik det ble formulert, bidro Valebrokk selv til å bygge opp under myten om en hardtdrikkende og godt innrøykt pressemann.

- Betal selv!

En beslektet historie fra de tidligere årene i Dagens Næringsliv handler om lønningspils etter jobben. Valebrokk kunne for en sjelden gangs skyld ikke være med, og overlot kredittkortet til en av sine sersjanter. Mandag leverte denne regningen på 99 halvlitere pils og en Farris. Valebrokk skal ha kastet et bedrøvet blikk på regningen og deretter uttalt at «den jævelen som drakk Farris får jammen betale selv».

Valebrokk presiserte ved en annen anledning at skulle han drikke så mye som enkelte påsto, ville han ikke fått tid til annet. Og han gjorde det med typisk Valebrokk-snert:

«Jeg har opptil flere edru øyeblikk i løpet av en dag. Faktisk hender det også at jeg dropper alkoholen på kveldstid».

Suksess

Kåre Valebrokk presterte det mange mener er litt av en bragd, nemlig i store deler av sjefskarrieren å være både «journalistenes redaktør og eiernes administrerende direktør».

I tillegg ble han titt og ofte beskrevet ganske enkelt som hardtarbeidende:

Han startet yrkeskarrieren med å vaske spy på danskebåten som 15-åring i fødebyen Kristiansand. Han livnærte seg i mange år ved å selge gravemaskiner og hadde på det meste 50 ansatte. Han studerte økonomi samtidig som han jobbet nattskift i VG, alltid uredd: På samme tid rullet frilanseren Valebrokk opp en skattesak der VGs hovedeier senere ble dømt.

I årene med Valebrokk som sjef i DN ble avisen rosa og tabloid, den ble tildelt flere pressepriser og opplaget vokste.

I de ti årene som toppsjef i TV 2 endret bedriften seg fra å være en TV-kanal med mange til dels fjerne underbruk, blant annet eierskap i Brann Stadion, til et mediehus med langt flere kanaler og plattformer enn det politikerne kunne drømme om da de tildelte konsesjonen til landets første riksdekkende kommersielle fjernsynsstasjon.

Pensjonist, liksom

Kåre Valebrokk klarte ikke å legge ned pennen selv om han ble pensjonist. Etter TV 2-perioden fortsatte han som fast søndagsdebattant i Aftenposten. Han ble også hyret inn som utviklingsredaktør i ukebrevet Mandag Morgen.

Og som Nettavisen-redaktør og Valebrokks mangeårige kollega Gunnar Stavrum påpeker i Store Norske Leksikon: Man kommer ikke unna Valebrokks levende interesse for biler og motorsykler, jakt, historie og kunst - gjerne i kombinasjon med øl, dram og Teddy uten filter.

Kåre Valebrokk ble en gang beskrevet som en mann som «til enhver tid kan komme til å bryte ut i en kondolanse».

Nå er tiden kommet for nettopp det. Valebrokk døde lørdag på Rikshospitalet.

Hvordan vil du minnes Valebrokk?

Publisert
GLAD I UTELIV: - Bergen er en storartet by. Jeg har vært i de fleste barene. Men jeg bor ikke på bar, sa Kåre Valebrokk i et portrettintervju i BT i 2007.
FESTGLAD: Kåre Valebrokk la aldri skjult på at han likte å ta en dram eller en røyk. Han mente også at alle journlaister bør lukte øl etter lunsj. Her er han avbildet under en mediefestival i Bergen i 2001.

Les mer om dette temaet

  1. Mimrestund frå gamle høvdingar

BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN