Sentrumsnært, nyoppusset og billig. Da den 60 kvadrat store leiligheten på Møhlenpris ble lagt ut på finn.no for kun 9.500 kroner i måneden, var ikke Andreas Wibe Jacobsen (27) sen å be.

— Utleieren virket seriøs, og sa at det var flere interesserte. Jeg følte at det bare var å slå til før noen andre gjorde det, sier Jacobsen til BT.no.

Britiskregistrerte Interstate Real Estate leier, ifølge sine egne nettsider, ut leiligheter på vegne av privatpersoner.

Virksomheten har eget organisasjonsnummer og utleier skriver flytende engelsk.

Siden utleieren var for travel til å holde visninger, ble det lovet pengene tilbake dersom leietaker ikke skulle være fornøyd etter ti dager.

Selskapet skulle også stå for det praktiske: Så snart én månedsleie og depositum for to måneder var overført, skulle nøklene sendes med ekspressbud fra London.

Gikk ut over søvnen

Men som mange har erfart før ham, fant 27-åringen ut at tilbud som virker for godt til å være sant, sjelden er det.

22. oktober overførte Jacobsen til sammen 28.000 kroner til den britiske bankkontoen. Dagene gikk, oktober ble til november, og nøklene lot fortsatt vente på seg.

— Jeg ble mer og mer bekymret og fikk ikke sove om nettene. Den endelige avklaringen kom da min far tipset meg om en sak på bt.no om boligsvindlere. E-posten fra svindlerne var en blåkopi av den jeg hadde fått, forteller Jacobsen.

Rekordår for bedragere

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim sier at svindelen Jacobsen er utsatt for, er et klassisk tilfelle av utleiebedrageri.

Hun sier denne typen svindel utøves av profesjonelle svindlere med base i England, men som sannsynligvis er andre- eller tredjegenerasjons innvandrere med vestafrikansk bakgrunn.

- De er erfarne, vet hvordan de skal manipulere folk og hvilke knapper de skal trykke på hos en person som prøver å skaffe seg bolig i et hett leiemarked, sier Dybo.

Ofte hentes bildene i svindelannonsene fra relle annonser.

Bildene fra leiligheten i O.J. Brochs gate som Jacobsen skulle leie, er trolig hentet fra salgsannonser på finn.no tidligere i høst.

2012 ser ut til å bli et godt år for internettsvindlere, og tilsvarende mørkt for godtroende nordmenn.

- Så langt i år har nordmenn sendt ut minst 200 millioner kroner til svindlere i utlandet. Det er mer enn noensinne, sier Dybo.

Bedragerne er så utspekulerte at de tidvis kan kjøpe opp gamle ærverdige selskaper, med lekre nettsider og et godt rykte.

— De har gjerne forseggjorte nettsider, og et bedriftssøk kan vise at firmaet ble opprettet i 1978. Det innbyr til tillit, sier rådgiveren.

Flybilletter og syke mødre

Ifølge Anne Dybo i Økokrim er det lite håp om å få tilbake penger man har sendt til bedragere i utlandet. De må som regel anses som tapt.

Dybo sier Økokrim samarbeider godt med britisk politi, uten at det fører til håndgripelige resultater.

- Det må dreie seg om nokså store beløp for at London-politiet skal prioriterer det. Men det hender de kjører store kampanjer mot svindelnettverkene, hvor de pågriper flere hunder i slengen, sier hun.

Utleiesvindel er et økende fenomen, men størstedelen av bedrageritilfellene skjer fortsatt på internasjonale datingsider på nett.

— Etter en tid, når tilliten er bygget opp, kommer det gjerne forespørsel om penger. Klassikerne er at det blir spurt om penger til flybilletter eller til å behandle et sykt familiemedlem. Deretter baller det på seg, sier Dybo, som aldri slutter å bli overrasket over nordmenns godtroenhet.

En lærdom rikere

Tilbake i den gamle leiligheten på Landås sitter Jacobsen igjen ribbet for sparepenger og uten ny bolig.

Over nyttår skal den ferdigstuderte legen ut i turnus, noe som vil gjøre det enklere å spare opp igjen det tapte.

- Jeg har alltid trodd at jeg er for smart til å bli lurt på denne måten, sier Jacobsen, som ønsker å advare spesielt studenter.

— Leiemarkedet er blitt så vanskelig at slike tilbud spesielt lokker unge mennesker. Man føler seg så presset i boligjakten at man er villig til å ta sjanser som dette, sier han.

Likevel er han bombesikker på at han ikke vil la seg lure igjen.

— Jeg kommer aldri til å leie en bolig uten å ha vært på visning, skrevet under kontrakt og satt pengene inn på en egen depositumskonto - som ingen kan røre uten mitt samtykke.

13 klager på Peter Browning

Informasjonsrådgiver Henrik Faller i finn.no sier de har mottatt 13 tips om tre annonse hvor navnet Peter Browning figurerer. Interstate Realestate er ikke nevnt noen steder i deres arkiver.

Faller sier finn.no har et godt samarbeid med Økokrim, og omfattende rutiner for å luke ut bedragere fra rubrikkannonsene.

— Vi har både automatisk og manuell kontroll av annonser. Hvis vi mottar klager på en annonse, vil den bli gjennomgått snarest, sier Faller.

Les også hos bt.no:

Studenter lurt av boligsvindler

Kristen og romkameratene må betale 33.500 kroner i måneden

Svindleren prøvde seg to ganger samme dag