«Nei takk», sier lillesøsteren min på seks år. Hun spiser vanligvis godteri en gang i uka og gleder seg like mye hver helg. «Hvorfor vil du ikke ha?» spør mamma. «Jeg vil ikke ha stor mage,» sier hun. Denne samtalen satte meg helt ut. Hva er det som skjer? Det er ikke slik det skal være.

Unormalt blir normalt

Unge jenter, til og med små barn, er opptatt av hvordan kroppen ser ut. TV, radio, aviser, butikker og blader er med på å skape forestillingen om et idealmenneske. De høye og tynne modellene i motebladene og i butikkvinduene viser på ingen måte hvordan et gjennomsnittlig menneske ser ut, eller hva som er «normalt». I Amerika er modellene tynnere enn 98 prosent av resten av den kvinnelige befolkningen. Jenter og voksne damer i alle aldre får en feil forestilling om hva som er «normalt» og dermed et forvrengt kroppsbilde.

Sosiale medier er også med på å skape et bilde eller en idé på hvordan man burde se ut, men også hva man burde være opptatt av og hvordan man burde oppføre seg. På Twitter og Facebook blir det skrevet om «hvor deilig det var trene og brenne av fettet» og lignende. Ja, helse er viktig, men om man trener og spiser sunt, så har det ingenting si om du er tynn eller litt kraftig, for en sunn kropp vil se forskjellig ut på alle. Det blir også laget sider med navn som «Norges fineste 98’er» og «Norges vakreste kropp». På disse sidene er det nesten bare tynne jenter som vinner og får flest likes. Hvem har sagt at det er finere og vakrere å være tynn enn å være fyldig eller tykk?

Ødeleggende «fat-talk»

«Fat-talk» er grunnen til alt som har med kroppspress å gjøre. Det skjer hele tiden, overalt. Vi snakker negativt og positivt om våre egne og andres kropper. Denne daglige praten om kroppen: «den kjolen så du tynn ut i», «usj, når jeg står sånn, så ser jeg feit ut» både plager og irriterer meg. For det er ikke bare et problem for meg, men for mange andre også. Det at «feit» brukes som et negativt ord er så utrolig dårlig og nedlatende. Fedme kan medføre sykdommer og slikt, men man er ikke ekkel, mindre verdt eller stygg fordi man har fett på kroppen. Hvorfor er kroppen vår største fiende? Det er på tide å innse at det viktigste ikke er vekt og størrelse, men å være sunn og frisk, noe som vil se forskjellig ut fra person til person. Vi må fokusere på det som er bra med oss selv og utrydde «fat-talk» før det ødelegger flere.