Når Thorning holder sin nyttårstale, er det ventet at hun vil legge vekt på behovet for nye reformer som kan styrke arbeidsmarkedet og sikre flere dansker jobb. Denne hovedkursen har fått mange venstreorienterte velgere til å vende regjeringen ryggen.

Men i en rundspørring blant 36 danske økonomer som nyhetsbyrået Ritzau har foretatt, sier det store flertallet at dagens regjering er like økonomisk ansvarlig eller endog mer ansvarlig enn den forrige. Bare én av de spurte er overbevist om at forgjengerne gjorde en bedre jobb.

«Mer ansvarlig»

Fire av ti mener dagens regjering er mer ansvarlig. — Dermed rokkes det ved forestillingen om at regjeringer med en borgerlig statsminister har mer styr på økonomien enn regjeringer med en rød statsminister i spissen, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Helle Thorning-Schmidt leder en regjering der hennes sosialdemokrater samarbeider med Socialistisk Folkeparti og det venstreliberale partiet Radikale Venstre. Denne regjeringen overtok etter en koalisjon mellom sentrumspartiet Venstre og De konservative.

Sjeføkonom Mads Lundby Hansen i den borgerlig-liberale tankesmia Cepos sier at denne koalisjonen og dens sjef Lars Løkke Rasmussen gjennomførte flere gode reformer, da krisen rammet Danmark. Men reformene burde kommet før krisen satte inn, sier han.

For skånsom?

Økonomen Jes Asmussen i Handelsbanken mener Løkkes regjering førte en for skånsom finanspolitikk. - Den fikk ikke gjennomført reformer som var innen rekkevidde, og som kunne sikret holdbar vekst på lengre sikt, sier Asmussen.

Nå har Thorning-regjeringen etter hans og hans kollegers mening overtatt store deler av Løkkes økonomiske politikk. Sosialdemokratene og deres partnere har blant annet videreført en stram styring av danske kommuners økonomi, blir det sagt.

Mads Lundby Hansen peker også på at Thorning har droppet skatteøkninger og kostbare velferdstiltak som hun lovet i valgkampen i 2011. Dette har bidratt til den positive økonomiske utviklingen, sier han.