En uke foran valget ligger konservative Nytt demokrati og venstreradikale Syriza, som gjorde det svært godt i valget i 6. mai, side om side. De siste meningsmålingene det var lov å offentliggjøre nylig, ga ingen klare svar.

— Vi skal fortelle så mange vi kan at de må stemme på Nytt demokrati for å sikre at Hellas blir værende i eurosonen, sier Mitsopoulos Kostas (30) til NTB.

Vi møter ham på Syntagmaplassen i sentrum av Aten, mens andre partimedlemmer er i ferd med å sette opp en valgbod. Plassen har vært åsted for en rekke voldelige demonstrasjoner de siste årene, men i sommervarmen søndag er stille.

- Ikke kastet ut

— Dette er første dag vi er her, og det har gått svært bra. Ingen har skjelt oss ut, sier Kostas og rekker oss en valgbrosjyre med overskriften «Euro eller kaos».

Men Kostas får garantert ikke overtalt George Papas og Panagiotis Papadopoelos til å stemme Nytt demokrati. 19-åringenes stemmer går til venstresiden og motstanderne av krisepakken med EU.

— Jeg vil stemme på Kommunistpartiet eller Syriza. Det er de eneste som har ryggrad nok til å danne en regjering, sier de to i kor til NTB foran parlamentet i Aten.- Jeg har ingen tro på at Hellas vil bli kastet ut av eurosonen. Det vil bli en dominoeffekt til andre euroland, og det tør ikke EU. Problemet er euroen, ikke Hellas, sier Papas videre.

Nesten umulig

Enkelte eksperter spår kort levetid for en ny gresk regjering, og enda et valg i løpet av ikke mange måneder.

— Det vil bli nesten umulig for Syriza å danne regjering om de vinner valget. De kan ikke gjøre det alene, og har ingen mulige partnere, sier Thanos Dokos, sjef for tenketanken EILAMEP i Aten, til NTB

Han mener Hellas havner i en blindgate om Syriza vinner.

— Det er veldig vanskelig å si hva som skjer, men det blir et mareritt om vi ikke får en regjering. Da går det til helvete, mener han.

Motløse

Eksperten tror Nytt demokrati vinner, og at de sammen med arbeiderpartiet PASOK vil bli i stand til å danne en koalisjonsregjering. Kanskje sammen med et tredje støtteparti.

— Men jeg gir det ikke mer enn 60 prosents sjanse, sier Dokos.

For en enorm gruppe greske velgere, særlig unge og arbeidsløse, ser ikke noe lys i enden av tunnelen, ifølge Dokos. De føler at de ikke har noe å tape, og at selv det å melde seg ut av eurosonen ikke kan gjøre situasjonen verre.

En ny regjering må gi grekerne en spire av håp, påpeker Dokos.

— Til det trenger de hjelp fra sine europeiske partnere.

Ferske tall viser at arbeidsløsheten i Hellas nå er på hele 22 prosent, og at det vil gå bratt nedover med økonomien i resten av 2012, for femte år på rad.

Høyt spill

Syriza spiller et høyt spill. Partileder Alexis Tsipras vil beholde euroen, men hevder landet kan droppe de reformene. Han gambler på at EU-lederne bløffer når de sier Hellas kan ryke ut av eurosamarbeidet om de ikke oppfyller de tøffe vilkårene for kriselånene.

Konservative Nytt demokrati forsøker hindre en gjentakelse av mai-valget, der 70 prosent av velgerne stemte på partier som er imot kriseavtalen. Partiet satser alt på at velgerne ikke tror på Tsipras' løfter om at man kan droppe betingelsene og likevel beholde den økonomiske livlinen.

Valgresultatet vil få avgjørende økonomisk betydning ikke bare for Hellas, men for hele eurosonen og verdensøkonomien. Og siden det dramatiske valget i mai er eurokrisen blitt ytterligere tilspisset.

Usikkerheten om Hellas' fremtid i eurosonen har gjort situasjonen vanskeligere for mange greske bedrifter som ikke lenger får mulighet til å handle på kreditt i utlandet. Dette har blant annet ført til en alvorlig mangel på medisiner.

Ettersøkt

Sinnet over den ekstremt smertefulle hestekuren grekerne må gjennom har gitt grobunn også for det høyreekstreme partiet Gyllent daggry. Den omstridte partilederen Nikos Michaloliakos, som blant annet hevder at gasskamrene i Auschwitz er oppspinn, tiltrekker seg velgere med sitt sterkt innvandringsfiendtlige budskap.

Partiets talsmann Ilias Kasidiaris er nå ettersøkt av politiet etter han gikk til fysisk angrep på to kvinnelige politikere under en paneldebatt. (©NTB)