Siktet for millionbedrageri av coronastøtte: Tidligere dømt for grovt bankbedrageri

Den siktede ventet på ankebehandling av en annen bedragerisak da Økokrim gikk til pågripelse for bedrageri av coronastøtte.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den ene av de to personene som i går ble varetektsfengslet og siktet for coronabedrageri, ble senest i november i fjor dømt for grovt bedrageri på over 1,7 millioner kroner.

Blant de fornærmede var Eika Kredittbank, Komplett Bank og Svea Finans.

Oslo tingrett dømte personen til fengsel i ett år og åtte måneder. Dommen ble anket, og var berammet til hovedforhandling i Borgarting lagmannsrett i neste uke da personen ble pågrepet av Økokrim tirsdag.

Dommen er dermed ikke rettskraftig. Den tiltaltes forsvarer, Albulena Krasniqi, ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Økokrim har siktet flere personer for millionbedrageri av coronastøtte

Utnyttet kompensasjonsordningen

Onsdag ble det klart at Økokrim etterforsker millionbedrageri av offentlige støtteordninger som ble etablert i kjølvannet av coronakrisen.

Etter en anmeldelse fra Nav gjennomførte Økorim tirsdag en koordinert aksjon hvor flere personer ble pågrepet. I forbindelse med aksjonen ble det ransaket på flere adresser og tatt beslag i verdigjenstander.

«Det skal ha blitt gitt uriktige opplysninger for å få utbetalt nesten fire millioner kroner gjennom den midlertidige lønnskompensasjonsordningen som ble innført i forbindelse med COVID-19 pandemien. De anmeldte skal ha utnyttet de automatiserte prosessene som NAV har etablert for å effektivisere saksbehandlingen», skrev Økokrim i en pressemelding.

Nekter straffskyld

Flere personer ble siktet, og to av de siktede ble onsdag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett, hvorav to uker med brev- og besøksforbud og i full isolasjon.

Den andre personens forsvarer, advokatfullmektig Maren Jenserud hos Advokat Bratteng, sier at hennes klient nekter straffskyld.

– Vår klient avviser ethvert kjennskap til eventuelt straffbare forhold og erkjenner ikke straffskyld.

Hun sier hun ikke kan kommentere sakens faktiske forhold på nåværende tidspunkt.

– Det er fordi sakens dokumenter i hovedsak er klausulert, men også fordi vår klient ikke har kjennskap til de straffbare forhold som påstås begått, sier Jenserud.

Les også

Økokrim betalte tilbake 13,8 millioner kroner til Triton etter ny smell

Én etterlyst

Politiadvokat Daniel Sollie i Økokrim bekrefter at noen av de involverte er kjent for politiet fra før.

– I denne saken er det ulike personer som er siktet, og noen av dem er kjent for politiet fra før, sier Sollie til E24.

Han ønsker ikke å gå inn på hva de er kjent for fra tidligere.

– Vi er i en veldig tidlig fase av etterforskningen, og det foreligger bevisforspillelsesfare, så vi må få litt tid til å gjennomføre de nødvendige etterforskningsskritt før vi uttaler oss.

Sollie opplyser at det siktede selskapet er tilknyttet samme sakskompleks, men vil ikke gå inn på hvilken tilknytning de to fengslede har til selskapet. Han ønsker heller ikke å kommentere hvor mange som er siktet totalt.

Fortsatt er én person etterlyst i saken, bekrefter Sollie.

Publisert: