To advokater skal stenge Tangen ute fra hans egen formue

Nicolai Tangen skal fortsatt eie pengeforvalteren AKO Capital. Men to advokater overtar styringen og skal holde ham unna den private formuen.

– Jeg skal ha én hatt, og det er oljefondshatten, sier Nicolai Tangen. Han private formue er omorganisert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Dette er en stor dag. Det er en flott dag, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Jeg gleder meg mer enn noensinne, sier Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen.

Olsen var høytidsstemt da han torsdag la frem den undertegnede ansettelsesavtalen med Tangen. Milliardæren med store eierinteresser i internasjonal finansnæring ble ansatt av bankens hovedstyre 24. mars.

Deretter startet arbeidet med å omorganisere hans private formue for å hindre interessekonflikter mellom Tangen som sjef i fondet og Tangen som privat milliardær. Det store og nye grepet er å sette inn to advokater mellom Tangen og hans private formue.

Nå får det bære eller briste. Norges Banks representantskap er Stortingets tilsynsorgan og har stilt en rekke kritiske spørsmål om ansettelsen, skatteparadiser og mulige interessekonflikter.

Representantskapet ha møte om Tangen 11. juni. Men det har ingen makt over banken. Bare Kongen i statsråd, det vil si regjeringen, kan instruere Norges Bank.

Les også

Slik skal Norges Bank løse floken og unngå interessekonflikter

Les også

Oljefondets nye sjef: – Jeg hverken kan eller vil utøve min eierrolle

Legger en buffer rundt Tangen

To advokater får hver sin oppgave med å holde styr på Tangens milliarder:

  • Erik Keiserud får ansvaret Tangens eierskap i forvaltningsselskapet AKO Capital LLP.
  • Haakon Blaauw får ansvaret for Tangens private formue.
Les også

Fagforeninger, Bergen-pensjoner og sanitetskvinnene: Her er Tangens norske kunder

Les også

DNB Liv har vært kunde i Tangen-fond i 15 år: – Svært fornøyd med avkastningen

Gir bort utbyttet i AKO

Tangen eier nå direkte og indirekte rundt 79 prosent av forvaltningsselskapet AKO Capital LLP, som han grunnla i 2005. Selskapet tar imot penger fra andre og forvalter dem i AKOs aksjefond.

Fondene prøver å gjøre smarte investeringer. Investorene og forvalteren AKO deler avkastningen. Den har vært meget god i mange år og har gjort Tangen rik.

Mye av Tangens eierskap blir overført til den veldedige stiftelse AKO Foundation. Det deler ut penger til gode formål. I stiftelsen skal Tangen og kona nå trekke seg helt ut.

I alt krymper Tangens eierskap i AKO Capital til 43 prosent. Denne eierandelen skal forvaltes i et nytt selskap 100 prosent eid av Tangen. Men advokat Keiserud skal få delegert all stemmerett og all makt her så lenge Tangen er sjef i Oljefondet. Alt utbytte det nye Tangen-selskapet får fra AKO Capital vil bli donert til den veldedige stiftelsen.

Keiserud er tidligere styreleder i Folketrygdfondet, har vært partner i Advokatfirmaet Hjort og driver nå egen virksomhet.

Gabler bestemmer over Tangens fond

En stor del av Tangens personlige formue er i form av andeler i AKOs fond. Han har som forvalter investert egne penger sammen med bedrifter, fagforeninger, privatpersoner og andre som har satt formuene sin til forvaltning hos AKO. Tangen privat har også investert i fond utenfor AKO – systemet.

Alt dette skal nå forvaltes av forvaltningsselskapet Gabler AS.

Men advokat Blaauw skal stå for all kontakt mellom Tangen og Gabler. Blaauw har i mange år vært partner i advokatfirmaet Wikborg Rein, men startet i år for seg selv.

Gabler får alle fullmakter til å bestemme over Tangens fondsandeler. Gabler skal også kunne selge AKO-fond og kjøpe andre fond. Tangen skal ikke få vite noe.

– Jeg skal ha én hatt, og det er oljefondshatten, sier Tangen.

Publisert: