Danmarks fiskeriminister engasjerer seg i slaktebåt-saken

Landbruks- og fiskeriminister i Danmark, Mogens Jensen, sier til dansk storavis at han vil ta opp «Norwegian Gannet»-saken med sin norske kollega.

«Norwegian Gannet» henter laks direkte fra norske merder, slakter om bord og leverer fisken i Danmark.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tirsdag skriver den danske avisen Børsen at Danmarks landbruks- og fiskeriminister, Mogens Jensen, vil engasjere seg i saken om slaktebåten «Norwegian Gannet».

Mandag startet rettssaken om den omstridte slaktebåten. Det er rederiet Hav Line som møter staten i Bergen tingrett.

Krangler om stygg fisk

Slaktebåten som skulle revolusjonere oppdrettsnæringen har i stedet ført til en langvarig strid mellom rederiet som eier båten og Nærings- og fiskeridepartementet.

Rederiet mener de har hatt alle tillatelser på plass og at det er gått prestisje i saken, mens Nærings- og fiskeridepartementet har vist til at driften av «Norwegian Gannet» er i strid med det gjeldende regelverket.

De mener at båten må sortere ut stygg fisk med sår og misdannelser, såkalt produksjonsfisk, i Norge, og ikke kan gå rett til mottaket i Danmark.

Saken har vært til behandling flere ganger i departementet og i statsråd, og «Norwegian Gannet» har siden i fjor sommer kunnet drive med en midlertidig dispensasjon fra regelverket.

Danmarks fiskeriminister Mogens Jensen med den spanske landbruks- og fiskeriministeren Luis Planas Puchades ved en annen anledning.

Vil ta opp saken snarest

Til den danske avisen sier Jensen, som representerer partiet Sosialdemokratiet, at han vil ta opp saken med sin norske kollega, fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.

– Jeg legger vekt på en god og åpen dialog, og derfor vil jeg snarest mulig ta saken opp med den norske fiskeriministeren.

Jensen sier han vil ta opp saken i forbindelse med drøftelse av en rekke andre saker.

Den danske fiskeriministeren sier videre at han har bedt Fødevarestyrelsen i Danmark, som tilsvarer det norske Mattilsynet, om å se nærmere på aspekter som kontroll.

– Hensyn til omdømme

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen har tidligere sagt at regjeringen ikke vil «Norwegian Gannet» til livs.

– Det som har vært påpekt er at enhver aktør må til enhver tid forholde seg til gjeldende regelverk. Det gjelder også Hav Line. I tråd med regjeringserklæringen vil regjeringen fortsette en restriktiv linje når det gjelder håndtering av produksjonsfisk, av hensyn til norsk sjømats omdømme, sa statsråden i midten av april.

Få meg deg hele historien om den omstridte slaktebåten som skulle revolusjonere oppdrettsnæringen:

Publisert: