Flere tusen Ving-kunder rammet av Thomas Cook-konkurs

9000 nordmenn er direkte rammet av Ving-eier Thomas Cooks konkurs. Ving Norge har innstilt alle charterfly mandag.

Publisert Publisert

KONKURS: Reisegiganten Thomas Cook, eierne av norske Ving, er konkurs etter at et forsøk på å reise ny kapital til selskapet brøt sammen natt til mandag. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix

  • NTB

Ving Norge understreker at selskapet ikke automatisk er konkurs, selv om morselskapet natt til mandag teknisk sett er det. Det går derfor mot en styrt avvikling av Thomas Cook.

– Vi må gjøre en egen vurdering av situasjonen i Norden, og det er det vi jobber med nå, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge mandag formiddag.

Mandag formiddag var det flere krisemøter i Ving Norge. Selskapet inviterte først til en pressekonferanse klokken 12 mandag, men pressekonferansen ble utsatt ble kort tid etter.

Les også

Slik får du hjelp hvis du er rammet av Thomas Cook-konkursen

GARDERMOEN: Thomas Cook digitale innsjekksystem på Gardermoen. Over 9000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

9101 nordmenn på reise

Det norske reiseselskapet opplyser til NTB at de for tiden har 9101 reisende ute på tur. Det omfatter 8555 personer på charterreise, og 546 som har reist med rutefly.

Passasjerer som skulle ha reist med Ving og flyselskapet Thomas Cook Airlines mandag, har fått beskjed om å ikke reise til flyplassen. Passasjerer som har bestilt reiser gjennom deres selskap, men med andre flyselskaper som Norwegian, Thai Airways og British Airways, er ikke berørt.

SAS opplyser imidlertid til NTB at Ving-kunder som skulle reise med SAS fra Trondheim til Kypros mandag, må bli hjemme.

Les også

Også TUI-kunder blir rammet av Thomas Cook-konkursen

INNSTILT: Ving opplyser at alle selskapers pakkereiser mandag er innstilt. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kunder etterlyser informasjon

På charterselskapets Facebook-side har de fått hundrevis av henvendelser mandag. Mange kunder er frustrerte og sinte og etterlyser informasjon. Samtidig skriver andre at de føler med de ansatte i selskapet.

Ving skriver på sine nettsider at de i løpet av mandagen forventer å ha mer informasjon om hva som skjer videre og understreker at alle pakkereiser som er bestilt av Ving, er sikret av reisegarantifondet.

Totalt er 34.460 personer fra hele Norden på reise med selskaper eid av Thomas Cook.

Les også

Thomas Cook-ansatte reagerer med raseri

KONKURS: Det britiske reiseselskapet Thomas Cooks tyske hovedkvarter i Oberusel nær Frankfurt. Selskapet er teknisk sett konkurs. Foto: DPA / AP / NTB scanpix

85.345 reiser bestilt

Alle reisende som har kjøpt en pakkereise som blir kansellert, kan kreve å få pengene tilbake av Reisegarantifondet ved å legge frem reisedokumenter og kvittering på betalt reise på fondets nettsider.

Fra 1. oktober i år og frem til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.

Nordmenn som er på ferie eller har bestilt ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av Thomas Cook-konkursen, opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Kunder som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, har mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

Les også

Ving: Ingen automatikk i at Ving Norge også går konkurs

OSLO: Vings kontorer i Dronning Eufemias gate 16. Selskapet holder til i 5. etasje i dette bygget i Bjørvika. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix

Avviste tilbud

Ving-eier Thomas Cook avviste før sommeren et tilbud fra det svenske investeringsselskapet Triton Partner, som ville kjøpe Ving.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener det ikke er usannsynlig at de kan komme på banen for å overta Ving, men at det må skje raskt.

– Det må skje raskt, så ikke merkevaren tar skade, sier Elnæs, og antyder at en avklaring kan komme i løpet av uken.

Ving Norge har 75 ansatte og omtrent 400.000 reisende årlig. Selskapet ble etablert som turoperatør i 1970. I 1989 kjøpte Ving opp Saga Solreiser som var Norges første charterselskap og sendte de første turistene på chartertur til Mallorca allerede i 1959.

Publisert