«Sandfast» på Kanariøyene: – Det slår sand mot rutene, som om det er regn. Som å sitte i tåkeheimen på fjellet.

Flyplassen på Las Palmas på Kanariøyene er åpnet etter at en sandstorm skapte flykaos.

Publisert Publisert

DÅRLIG SIKT: Flytrafikken til og fra Gran Canaria er stengt. Bildet viser mangelen på sikt i området. Foto: Borja Suarez, Reuters / NTB Scanpix

  1. Leserne mener

– Flyplassen er offisielt åpnet, men værutsiktene er veldig dårlige og kan endre seg hurtig, sier pressevakt Andreas Hjørnholm i Norwegian til BT søndag formiddag.

Han opplyser at Norwegian har besluttet å ikke sende flere passasjerer til Gran Canaria og Tenerife fordi risikoen for omdirigering er for høy.

Flyplassen ble stengt rundt klokken 15.30 lokal tid lørdag, ifølge NRK. Ifølge Norwegian kommer flyplassen til å være stengt i alle fall frem til midnatt, og norske passasjerer kommer seg ikke hjem i kveld.

Pressevakten på flyplassen på Gran Canaria sier at dette er den sterkeste stormen på mange år, og at de aldri har stengt flyplassen så lenge på grunn av sandstorm før.

– Frustrerende situasjon

– Flyene vi allerede har her, vil gjennomgå en teknisk sjekk for å se om de har tatt skade av stormen. Når vi har gjort det, håper vi på at får fløyet hjem passasjerene som er der nede, sier Hjørnholm.

Pressevakten kan ikke love at de norske passasjerene kommer seg hjem i løpet av søndagen. Han sier at det ikke bare er SAS og Norwegian som er rammet, men mange flyselskaper fra hele Europa.

– Ressursene på flyplassen er knappe. Så snart vi har konkret informasjon, vil vi orientere passasjerene våre via sms og våre nettsider, sier han.

– Det er en veldig frustrerende situasjon, som vi håper blir bedre.

Flere nordmenn på vinterferie er rammet. Flyginger til Ålesund, Bergen, Kristiansand og Stavanger er rammet. Norwegian opplyser at de har 925 passasjerer fordelt på fem fly som ikke får dra til Norge, og SAS har omtrent 550 passasjerer fordelt på tre fly, ifølge Dagbladet.

STÅR FAST: Passasjerer prøver å få informasjon på flyplassen i Fuerteventura. Foto: Geir Bergflødt

Landet på feil øy

Geir Bergflødt var en av mange om bord i et charterfly fra Flesland som skulle lande på Gran Canaria klokken 16.45 lørdag.

– Men klokken 16 stengte de flyplassen i Las Palmas. Noen av flyene som skulle lande ble omdirigert til Tenerife, men det var så mange at vi ble sendt til Fuerteventura, forteller han.

Seks timer senere står passasjerene fortsatt på flyplassen i Fuerteventura og lurer på hva som skal skje.

– Vi har ikke fått noen saklig informasjon. De snakker om å legge oss inn på hotell her og kanskje frakte oss over med båt til Gran Canaria i morgen. Men jeg frykter at vi blir sittende her på flyplassen i natt, sier han.

STORM: Flyplassen på Gran Canaria er stengt på grunn av en kraftig sandstorm. Foto: Borja Suarez, Reuters / NTB Scanpix

MASKE: En mann på flyplassen må ta i bruk maske. Foto: Borja Suarez, Reuters / NTB Scanpix

Askefast og sandfast

Bergflødt sier at det er verst for de mange barnefamiliene som er på vinterferie med små barn.

– Jeg satt askefast i London da det var vulkanutbrudd på Island, og nå har jeg opplevd å stå fast på grunn av sandstorm, ler han.

Han sier luften er brunrød og tåkete ute.

– Det slår sand mot rutene, som om det er regn. Det er som å sitte i tåkeheimen på fjellet, sier han.

Det statlige flyplasselskapet Enaire har på Twitter lagt ut et satellittbilde som viser sandstormen:

– Det er et puslespill

– Vi har flere innkommende fly, som er på vei til Gran Canaria, men som ikke får lande og må lande andre steder. Det er et puslespill vi jobber med å få til å gå opp. Noen av flyene som skulle ha landet, skulle tatt med passasjerer tilbake til Oslo, men flyene får jo ikke kommet til, sa presseansvarlig Andreas Hjørnholm lørdag kveld.

Ifølge Avinor skulle to Norwegian-fly fra Gran Canaria landet i Bergen rundt midnatt natt til søndag. Disse er trolig blant flyene som nå står fast på Gran Canaria fordi de ikke får lette.

To fly som reiste fra Bergen til Gran Canaria tidlig lørdag ettermiddag, skal være omdirigert til andre flyplasser på Kanariøyene.

– Flere fly fra Bergen lander på alternative flyplasser. Vi endte opp på Fuerteventura, sa en BT-tipser.

FIKK IKKE LANDE: Norwegians rute DY1838, som fløy fra Bergen 12.25 lørdag, ble ifølge Flightradar24 omdirigert lørdag kveld da det ikke kunne lande på Gran Canaria. Foto: Flightradar24

Publisert