Norsk oljeflørt i Iran

Syv delegasjoner fra Norge var i helgen på oljemesse i Iran. Nye norsk-iranske avtaler kan være på gang i det omstridte oljelandet.

RAHEB HOMAVANDI

Frode Martin Nordvik

Den iranske internasjonale nyhetskanalen Press TV meldte torsdag at Hydro har sagt seg villig til å være med å utvikle oljefeltet Soroush. Ifølge artikkelen skal sjefen for det iranske nasjonale oljeselskapet, Iranian Offshore Oil Company (IOOC) ha uttalt at Hydro var interessert i feltet under den årlige oljemessen Iran Oil show i Teheran. Oljemessen er et gigantisk salgsvindu for oljebransjen i Iran, og har pågått siden onsdag. Messen ble avsluttet i går.

— Vi har ikke inngått noen nye avtaler, og kommenterer av prinsipp ikke avtaler som er på forhandlingsstadiet. Likevel registrerer vi at det oppstår en del spekulasjoner og rykter rundt oljemessen i Teheran, sier informasjonssjef i Hydro, Tor Steinum.

Også Statoil har en stand på messen i forbindelse med sin virksomhet i Iran.

— Det er viktig å være til stede på en slik messe, siden vi har et engasjement der nede, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad.

Ingen amerikanske

De årvisse messen, Iran Oil Show, er et møte mellom de viktigste aktørene i verdens oljebransje og Irans oljesektor, men uten ett eneste amerikansk oljeselskap til stede.

USA har en lovgivning som forbyr amerikanske selskaper å ha virksomhet i Iran. Norske og andre europeiske selskaper stiller derimot mannsterke opp for å gjøre seg attraktive for oljesektoren i Iran.

— Det er klart at det er et utstillingsvindu for oss. Den politiske risikoen er likevel til stede, sier Steinum.

— Det er klart at det er en viss risiko for at Iran kan bli en arena for militær konfrontasjon, og det må man kalkulere med om man skal ha et engasjement der, legger han til.

Det norske utenriksdepartementet har tidligere uttrykt bekymring over Irans kjernefysiske program, og mener Iran trosser det internasjonale samfunnet ved å trappe opp anrikningen av uran. I tillegg har USA fått en lovgivning som gjør det mulig for amerikanske myndigheter å straffe utenlandske selskaper som har virksomhet i landet.

Nye avtaler

Sjef for det norske Stavanger-selskapet M-I Epcon AS, Erling Sendstad, sier selskapet hans har vært i kontakt med iranske selskaper om videre forretninger i Iran.

— Vi er selvsagt på messen med sikte på nye avtaler. Vi har vært i kontakt med iranske selskaper på messen i år, og holder løpende kontakt med oljesektoren der nede, sier Sendstad.

Også selskapet Reservoir Laboratories, som har hatt virksomhet i Iran siden 2004, deltok på årets messe.

— Det er et veldig nyttig sted å være dersom man skal gjøre forretninger i Iran, sier Odd Svein Hjelmeland, sjef for selskapet.

Selskapet hans tilbyr laboratorietjenester til oljeselskaper i Iran.

I tillegg deltok det norske oljeselskapet Roxar på messen. Også bransjeorganisasjonen Intsok og Innovasjon Norge til stede under oljemessen.