LO refser NHO for «kynisk strategi» i hotellstreiken

Kreftforeningen ber LO og NHO løse den betente konflikten om streikedispensasjoner ved sykehushotellene. Lørdag trappes hotellstreiken kraftig opp.

RAMMET: Ansatte ved pasienthotellet ved Haukeland er tatt ut i streik. ARKIVFOTO: ANNE-GRETHE DAHL

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Alvorlig syke mennesker skal ikke brukes som et forhandlingskort i en arbeidskonflikt, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel. Hun ber partene gå i seg selv og sørge for en løsning.

Les også:

Les også

Hoteller åpne trass i streiken

Striden står om pasienthotellene ved Ullevål og Haukeland, der Fellesforbundet har tatt ut ansatte i streik. Sykehusene har bedt om dispensasjon fra streiken, men arbeidsgiversiden har ikke signert søknaden og sendt den videre til Fellesforbundet. Dermed fortsetter streiken.

— Dramatisk

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus sier liv og helse vil være i fare dersom pasienthotellet må stenge.

— Vi opplever det som en ganske kritisk og dramatisk situasjon, sier han til NTB.

Utaaker viser til at mange av pasientene er under behandling som ikke kan avbrytes. Sykehuset tok mandag ikke inn nye pasienter og lette etter løsninger for dem som allerede er under behandling.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum rettet hard skyts mot motparten i NHO Service og NHO Reiseliv under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Les også:

Les også

Dette har du krav på når hotellet er i streik

— De bruker syke mennesker for å få regjeringen på banen og presse frem tvungen lønnsnemnd. Det er en kynisk strategi, sier Eggum.

Han fremholder at dispensasjonssøknadene ville blitt godkjent «på sekundet» dersom Fellesforbundet hadde fått dem oversendt fra arbeidsgiversiden.

Men forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Service ser ikke noe grunnlag for å sende søknader om dispensasjon videre. Han sier myndighetene vil ta seg av eventuell fare for liv og helse – og viser til ordningen med tvungen lønnsnemnd.

- Følger ikke reglene

LO-nestleder Tor Arne Solbakken er skuffet og opprørt over NHO, som han mener bidrar til skjerpe konflikten.

— Det er ikke så tette skott på Majorstuen (der NHOs hovedkvarter ligger, red.anm.). Her har det sikkert vært et krigsråd som har bestemt seg for å spille dette kortet. De kan ikke arresteres rent juridisk, men følger ikke spillereglene og opptrer etisk helt forkastelig, sier Solbakken.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service vil ikke ta ansvar for situasjonen som har oppstått. De anfører at det ikke er arbeidsgiverforeningenes ansvar å «rydde opp» etter Fellesforbundet.

Les også:

Les også

Slik vil du merke hotellstreiken

— De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, sier Devold og Furulund.

Trappes opp

Nesten 3.500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk ut i streik i helgen etter brudd i meglingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Mandag varslet arbeidstakerne opptrapping fra lørdag, med nye 2.447 medlemmer i 209 bedrifter i ytterligere seks fylker.

Striden står om tillegg til lavtlønte og retten til lokale forhandlinger.

— De vil både ha mye sentralt og noe mer lokalt. Det er det ikke økonomisk grunnlag for. De må i det minste velge, sier Hansen i NHO Service.

Han legger til at overenskomsten allerede inneholder regler om lokale drøftelser, men dette er ikke det samme som lokal forhandlingsrett, anfører LO.

— Luen skal være på hodet og ikke i hånden. I dag er det sånn at arbeidsgiver ensidig fordeler personlige tillegg til dem de synes er snille og greie. Vi vil at de lokale klubbene skal være med på å fordele den verdiskapningen de har vært med på, sier Eggum.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Firmaet som bygget Småpudden: – Trist at den ikke fungerer

Siden mai har broen vært stengt tre ganger. Det er ikke kommunen fornøyd med.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i flere grillhytter: – Vi var bekymret for at ilden skulle nå skogen

  2. Sykehjem har ansatte som fortsatt ikke er vaksinert

  3. Svarer om forholdet til fansen

  4. Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

  5. – Flere tiltak kan bli nødvendig på kort varsel

  6. Amerikansk konsept har inntatt Bergen sentrum: – Uventede kombinasjoner imponerer