Tyske myndigheter: Togstans skyldtes sabotasje mot kabler

Tyske myndigheter bekrefter at jernbanestansen nord i landet lørdag skyldtes en planlagt påvirkning utenfra.

VENTETID: Togtrafikken nord i Tyskland stoppet opp i tre timer lørdag. Togene begynte å gå igjen rundt klokken 11 formiddag. Dette er fra Berlin Hauptbahnhof.
Publisert: Publisert:

Den tyske avisen Bild skrev lørdag formiddag at sikkerhetsmyndighetene hadde indikasjoner på ytre påvirkning etter at tusenvis av passasjerer ble påvirket av en togstans lørdag morgen.

Nå er det bekreftet at det handler om sabotasje.

Den føderale transportministeren Volker Wissing uttalte på en pressekonferanse kl 14 at togstansen skyldtes en «bevisst og villet handling».

Det dreier seg om to kuttede kabler – i Berlin og Dortmund.

– Disse kablene er essensielle for å sikre trygg togdrift, uttalte Wissing.

Wissing opplyste ifølge nettstedet T-Online at politiet har startet etterforskning.

FORSINKELSER OG TOGSTANS: Det var store køer i Hamburg lørdag formiddag på grunn av stans i togtrafikken. Det ble først meldt at stansen skyldtes en teknisk feil.

Åsaken til sabotasjen er ikke kjent, og det er så langt ingen mistenkte.

Alle regionale togforbindelser i Niedersachsen og Bremen-området ble berørt. Også forbindelser til og fra Amsterdam og København ble rammet.

Togselskapet Deutsche Bahn uttalte allerede tidligere lørdag til nyhetsbyrået DPA at de mente det dreide seg om sabotasje.

– På grunn av sabotasje mot kabler som er vesentlige for togtrafikken, måtte Deutsche Bahn stoppe togtrafikken i nord i nesten tre timer i morges, bekreftet en talskvinne for jernbanen til det tyske nyhetsbyrået DPA.

VARSLER UTTALELSE: Den tyske transportministeren Volker Wissing under innvielsen av en skipsheis i Oder-Havel-kanalen i Bandenburg tidligere i oktober. Han vil komme med en uttalelse klokken 14.

Avisen Spiegel skriver at det skal ha vært svikt i GSM-R-radionettverket som brukes til radiokommunikasjon mellom kontrollsentraler og tog, og digital overføring av rutedata.

Ifølge Spiegel sviktet jernbanens radiokommunikasjonsnett lørdag morgen rundt klokken 06.40.

Det føderale politiet som har ansvar for sikkerheten til jernbanetrafikken uttalte seg om saken lørdag ettermiddag.

– Vi har et åsted i Berlin-Höhenschönhausen, et annet i Nordrhein-Westfalen, uttalte en talsmann for Berlins føderale politidirektorat, ifølge Frankfurter Allgemeine.

Han la til at saken etterforskes bredt, men ville ikke gi noen informasjon om ytterligere detaljer, ifølge avisen.

Ifølge Spiegel, skal det først ha blitt brudd i en signalkabel i en sjakt i Karow i Berlin, før hele Deutsche Bahn-nettverket skal ha sviktet. Deretter ble kabelen i Dortmund også kuttet.

Togene var tilbake i drift litt over klokken 11.00 lørdag formiddag.

Bane NOR følger situasjonen etter at tyske sikkerhetsmyndigheter har bekreftet at togstansen lørdag er forårsaket av sabotasje. Det går frem av en pressemelding fra Bane NOR lørdag kveld.

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i kontakt med Bane NOR bekreftet at det ikke foreligger informasjon om trussel spesifikt rettet mot Norge og/eller nasjonal jernbane. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter følger situasjonen, heter det.

I pressemeldingen vises det til gjeldende nasjonale trusselvurderinger og skjerpet årvåkenhet som følge av en ekstraordinær sikkerhetspolitisk situasjon.

– Jernbaneforetakene er informert. Trusselvurderingen krever ikke særskilte tiltak - utover generell skjerpet årvåkenhet. Bane NOR følger situasjonen og vil informere om eventuell negativ utvikling.

Publisert: