Bergen får landets første klinikk for nettbehandling

I dag åpner landets første klinikk for nett-terapi. Klinikken på Tertnes regner med avleggere landet rundt.

Publisert:

NYE METODER: Tine Nordgreen leder klinikken som skal drive internettbehandling av mennesker med angst. Foto: HELSE BERGEN

Siden 2007 har forskere undersøkt omterapi pr e-posthjelper for mennesker med angst. Konklusjonen er at det virker like godt som ordinær behandling hos en terapeut, sier Tine Nordgreen, prosjektleder for eMestering.

Hun leder arbeidet ved den nye klinikken ved Bjørgvin Distriktspsykiatriske Senter (DPS) på Tertnes.

Les også

Psykisk syke skal få behandling på internett

Les også

Tre av fire sier de føler seg bedre etterpå

Klinikken for eMestering blir i dag høytidelig åpnet av Haukeland-sjef Stener Kvinnsland.

— Hvordan foregår slik nettbehandling?

— I disse programmene jobber folk mer på egen hånd, sammenlignet med et behandlingsløp hos terapeut. Behandlingen starter med en time hos terapeuten. Deretter får pasienten oppgaver å jobbe med på egen hånd. Det kan være å lese og forstå hva som skjer i kroppen når angsten setter inn. Eller utsette seg for situasjoner som utløser angst, sier Nordgreen.

Stort i Sverige og Storbritannia

Underveis har pasienten ukentlig kontakt med terapeuten pr. epost. Først når programmet er avsluttet, etter minimum ni uker, møter de personlig hos terapeuten igjen

I Sverige og særlig Storbritannia brukes nettbehandling i stor skala.

- Kan e-behandling kutte ventetiden?

— Ja, erfaringen fra Sverige er at hver terapeut kan ha kontakt med fire ganger så mange pasienter.

- Hvordan går jeg frem hvis jeg ønsker å prøve nettbehandling?

— Da trenger du henvisning fra fastlegen, akkurat som til ordinær terapi. Når pasientene så får time i et DPS, blir det vurdert om e-behandling kan være aktuelt. Vi har også fått noen henvisninger direkte til oss fra fastleger, sier Nordgreen.

DSC_0011.JPG

Spent på responsen

På Tertnes jobber det fire e-terapeuter fast. Planen er at psykologer og psykiatere i hele Bergen skal komme dit den dagen i uken de driver e-behandling. Foreløpig har klinikken avtale med fem terapeuter.

— Vi kan trappe opp eller ned, alt etter hvor attraktivt dette viser seg å bli. Jeg er spent på responsen, sier prosjektleder Nordgreen.

Hun jobber nå med å utarbeide et liknende program for nettbehandling av depresjon. Klinikken lager dessuten et etterutdanningsprogram for nett-terapeuter, og regner med å bruke tid på å hjelpe i gang liknende klinikker ved andre norske sykehus.

Klinikken for eMestring er finansiert av Helsedirektoratet, Helse Bergen og Helse Vest i fellesskap.

Publisert: