Flaggskipet i svensk industri rammes lavere vekst i verdensøkonomien.

Resultatet før skatt falt fra 4,6 milliarder svenske kroner (4 mrd. kr) i andre kvartal i fjor til 1,8 milliarder svenske kroner (1,6 mrd. kr) i perioden april-juni i år.

Ericsson er verdens største produsent av utstyr til teleindustrien. Ericsson-ledelsen forklarer det dårligere resultatet med et kraftig fall i salget av nettverk til videre utbygging av mobiltelefoni i flere viktige markeder i verden.

« Kina er problematisk »

Analytikerkorpset hadde i gjennomsnitt ventet et overskudd på 2,5 milliarder svenske kroner.

— Resultatet er litt blandet, men nettverkssiden var som ventet. Men de andre segmentene går veldig bra. Det var positivt, sier Ericsson-sjefen Hans Vestberg til det svenske nyhetsbyrået TT (Tidningarnas Telegrambyrå).

I Nord-Amerika vokser Ericssons salg, mens det går tregere i Russland og Kina, ifølge Svenska Dagbladets nettavis.

— Kina er fortsatt problematisk. Men det er fortsatt et enormt marked med underliggende etterspørsel, sier Vestberg.

Rammes av eurokrisen

Ericsson regner med å opprettholde sin markedsandel i verden på salg av nettverk til mobilindustrien.

— De svake konjunkturene i fremfor alt Europa har fortsatt en dempende effekt på operatørenes investeringer, sier han.

Operatører er i denne sammenheng nasjonale og internasjonale mobilselskaper som Telenor, Netcom, Telia Sonera, Vodafone og China Mobile. De er Ericssons store kunder.

Vestberg regner med at lønnsomheten skal begynne å stige igjen når moderniseringen av mobilnettverkene i Europa forhåpentligvis kommer i gang mot slutten av dette året.

Blandet vurdering

Omsetningen økte marginalt med 0,9 prosent til 55,3 milliarder svenske kroner (48,3 mrd. kr) i andre kvartal.

For Ericssons største virksomhet, Networks, sank omsetningen med 17 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor, til 27,8 milliarder svenske kroner (24,3 mrd. kr).

— Resultatet var blandet, men dersom man legger sammen alle deler er det mer negativt enn positivt, sier IT-analytikeren Greger Johansson i det svenske meglerforetaket Redeye.

— Ericssons resultat var som ventet, men selskapet klarer seg enda bedre enn mange konkurrenter, sier telekomanalytikeren Helena Nordman-Knutson i meglerforetaket Öhman Fondkommission til den svenske nettavisen.