1. august i år ble to menn på vei fra Spania tatt til side for kontroll på Gardermoen.Tollerne gjorde storfangst. Nå er mennene varetektsfengslet i fire uker.

Da tollerne gikk nøye gjennom bagasjen til en nordmann og en spanjol som reiste sammen, fant de tilsammen 25 falske kredittkort. Nå er de to varetektsfengslet, siktet for besittelse av falske dokumenter.

Den 45 år gamle nordmannen skal ifølge fengslingskjennelsen ha erkjent de faktiske forhold. Han hadde med seg fire falske kredittkort utstedt på andre navn enn sitt eget.

Blant annet skal han ha opplyst at disse kortene skulle leveres i Stavanger-området, hvor han tidligere er dømt for selv å ha brukt falske kredittkort.

Bosatt i Spania

Kredittkortene skal ifølge politiet ha blitt produsert i Spania. Det er snakk om kredittkort som tilsynelatende er knyttet til en rekke utenlandske banker

Begge er bosatt i Spania. Den 46 år gamle spanjolen hadde med seg 21 kredittkort.

-  Alle var i hans navn, sier jourhavende jurist ved Romerike politidistrikt, politiadvokat Haris Hrenovica.

Spanjolen skal ikke ha erkjent straffskyld for kortene som ble funnet, og de to siktede skal ha gitt ulike forklaringer overfor politiet. 46-åringens kort skulle leveres ukjente personer i Norge.

Politiet etterforsker nå saken ved å undersøke mobiltelefoner, og finne ut hvem som skulle få overlevert de falske kredittkortene. Fengslingen av spanjolen begrunnes blant annet med at han ikke har tilknytning til Norge og risikerer en lengre fengselsstraff om han blir domfelt.

Det samme argumentet brukes i forbindelse med fengslingen av den 45 år gamle nordmannen. Ifølge kjennelsen er det også aktuelt å avhøre flere vitner i saken.

Luksusklokker

Den 45 år gamle norske statsborgeren ble i fjor vinter varetektsfengslet for bruk av falske kredittkort.

I juni i fjor ble han i Jæren tingrett dømt til fengsel i ett år og fire måneder for å ha brukt falske kredittkort 16 ganger.

Alt fra reiser, dyre gitarer, sportsutstyr, elektronisk utstyr og dyre luksusklær ble betalt med falske kredittkort. 45-åringen hadde ifølge dommen en egen interesse for rådyre klokker i merker som Rolex og Breitling.

Han ble dømt til inndragning av 280.000 kroner, og må betale erstatninger for tilsammen 130.000 kroner. 45-åringen ble også i 2008 dømt for grovt bedrageri, og dette virket i straffeskjerpende retning da han ble dømt i fjor.

45-åringens advokat, Arvid Sjødin, sier at han ikke kan si så mye om den nye saken. Det har ikke lykkes Aftenposten å få kontakt med spanjolens advokat for en kommentar.