NFA er en liberal gruppering, ledet av Mahmoud Jibril, tidligere fungerende statsminister etter at Muammar al-Gadafi ble styrtet ifjor. Jibril var også i en periode økonomiminister under det gamle regimet.

Libyas valgkommisjon har tidligere sagt at foreløpige resultater først vil bli offentliggjort mandag og ville søndag ikke bekrefte de liberales opplysninger:

— Vi venter fortsatt og har ingen opplysninger som skulle tilsi at et parti leder over andre, sier kommisjonens leder, Nouri al-Abar. Han ville heller ikke svarer på når defullstendige, offisielle resultatene kommer til å foreligge.

Private målinger

NFAs generalsekretær Faisal Krekshi sier at alliansen bygger på sine egne valgdagsmålinger, foretatt av partiet egne representanter i stemmelokalene hele landet.

Valget lørdag skal utpeke de 200 representantene til Nasjonalkongressen, som skal starte arbeidet med ny grunnlov og også utpeke en ny, midlertidig regjering. Åtti seter i forsamlingen er forbeholdt partikandidater, mens 120 representanter velges blant uavhengige.

Ledere for Rettferdighets og oppbyggingspartiet, utgått fra Det muslimske brorskap, bekreftet ifølge nyhetsbyrået AP at også de mener at deres liberale konkurrenter søndag lå best an til å ta et flertall av parti-mandatene. Et annet av de svært mange partiene som deltar, mente også å vite at NFA hadde tatt ledelsen.

Samtlige velgere som Aftenposten snakket med her i Tripoli i går, oppga at de hadde stemt for Mahmoud Jibril og hans liberalegruppe. Men trolig har også islamistene, som mange på forhånd hadde tippet som vinnere, gode resultater i flere valgkretser utover landet.

Frihetsglede

Lørdagens valg var det første i Libya siden 1964, fem år før Gadafi tok makten ved et militærkupp og avskaffet kong Idris’ monarki.

Mange velgere var synlig lykkelige over endelig å få delta i den politiske prosessen i landet. I noen stemmekretser åpnet valglokalene også søndag. Årsaken var at velgere der var blitt forhindret fra å stemme på selve valgdagen, på grunn av trusler og sabotasje.

Bortsett fra noen få voldsepisoder, vesentlig øst i landet, gikk valget stort sett fredelig for seg. Vestlige diplomater som observerte stemmegivningen, sier de er imponert over verdigheten og effektiviteten som preget valgavviklingen.

I Tripoli feiret velgerne med fyrverkeri og folkefest. Bilførerne hadde smykket kjøretøyene med flagg og brukte hornet. Familier samlet seg på Martyrplassen i sentrum og ble værende ute til langt på natt. Kafeer og forretninger holdt åpen inn i de små timer.

https://www.facebook.com/jorgenlohne