I Sverige, som tradisjonelt sett er hakket mer formelt kledd enn i Norge, velger nå flere næringslivsprofiler å droppe slipset, ifølge Dagens Industri.

Avisen nevner kjente næringslivstopper i Sverige som har droppet slipset, som administrerende direktør Börje Ekholm i Investors, administrerende direktør Hans Vestberg i Ericsson og Karl-Johan Persson i H&M.

I Norge er Petter Stordalen kjent for å gå med de øverste skjorteknappene åpnet og uten slips, men Christian Ringnes har gjort det til sitt varemerke å bruke skjerf i stedet for slips.

Mer uformelt i Norge

Guri Larsen, Aftenpostens jobbekspert og rekrutteringsansvarlig i Adecco Select, jobber til daglig med å rekruttere ledere og spesialister i ulike bransjer. I løpet av den tiden hun har jobbet med rekruttering kan hun bare huske at en håndfull kandidater har møtt opp til en rekrutteringssamtale med slips.

— I Norge har det nok vært mer uformelt i en lengre periode enn i Sverige. Jeg møter sjelden menn med slips, verken i møter eller ute hos kunder.

- Men i enkelte bransjer er det nok fortsatt relativt vanlig. Da tenker jeg på bransjer som shipping, bank, finans og eiendomsmegling. Jo mer internasjonalt, jo vanligere er det med slips, sier Larsen.

Dresskoden varierer

Jannik Lindbæk jr., informasjonsdirektør i Statoil, sier at det varierer fra avdeling til avdeling hvor utbredt slipskulturen er.

Jannik Lindbæk jr., informasjonsdirektør i Statoil
STATOIL

— Vi har et stort mangfold i Statoil, og har nok totalt sett flere som gå i kjeledress. Men i enkelte avdelinger er dresskoden viktigere enn i andre, sier Lindbæk jr. til Aftenposten. - Blant de ansatte som er i mange eksterne møter og har kontakt med utenlandske kunder, er dresskoden ofte mer formell, gjerne dress, men ikke nødvendigvis slips, sier Lindbæk jr., som sjelden går med slips på jobb selv.

Dress viktigere enn slips

I Nordea varierer det også hvilke uskrevne dresskoder de ansatte følger. Men selv i de mest formelle avdelingene, velger flere å la slipset bli hjemme, forteller informasjonssjef Thomas Sevang.

- I deler av banken er det helt uaktuelt å bruke slips. I andre deler er man alltid formelt kledd, der går man ofte med dress – men ikke nødvendigvis med slips, sier Sevang. Han bruker som regel slips på jobb.

IT-guruene ga nye kleskoder

Sevang tror det kom et skille i arbeidslivet da IT-guruer gjorde sitt på formelle inntog på jobbarenaen.

— Næringslivet fikk ikke IT-guruenee til å gå med dress og slips. De tradisjonelle pengesterke industriene fikk konkurranse fra nye pengemaskiner, og det kom noen nye helter i arbeidslivet, sier Sevang.

Informasjonssjef Thomas Sevang
NORDEA
Guri Larsen, Aftenpostens jobbekspert og rekrutteringsansvarlig i Adecco Select.