Finansbransjens såkalte «investeringsrådgivere» har de siste årene fristet store og små kunder med mange rare spareprodukter.

Mannen og kvinnen i gata har kunnet spekulere i utviklingen av thailandske baht mot indiske rupi, eller hvordan storfekjøtt og svenske utleieboliger vil utvikle seg.

I 2007 la den tyske bankgiganten Deutsche Bank (DB) frem et mildt sagt utradisjonelt tilbud til sine kunder: Spekuler i hvor lenge en gruppe mennesker kommer til å leve.

Fondet ble første gang omtalt i det tyske magasinet Der Spiegel i 2010, men har de siste par ukene også fått oppmerksomhet i amerikanske medier.

Det var forlengst vanlig i finansverdenen med kjøp og selg av livsforsikringspoliser — et marked som på mange måter er like morbid som DB-fondet.

Jo tidligere personen bak forsikringspolisen du har kjøpt dør, jo større blir gevinsten for investoren, skriver magasinet.

Helbredelse er risikabelt

Men Deutsche Bank tok dette enda et skritt til: Fondet skulle ikke investere i livsforsikringer, men heller lage rene veddemål basert på en «referansegruppe» på omtrent 500 amerikanere i alderen 72 til 85 år.

En rapport om fondet har grafiske, men anonymiserte fremstillinger over gruppens kjønnsfordeling, hvilke stater de bor i og deres helsetilstand. Et analysebyrå fikk oppgaven med å følge opp menneskene i referansegruppen på en jevnlig basis.

Forventet gevinst hang dermed tett sammen med forventet levealder.

- Makabert dataspill

Det gjorde også risikoen i fondet, som hadde selveste legevitenskapen som fiende:

- Et uventet gjennombrudd i medisinsk forskning og nye behandlingsformer for det som tidligere var livstruende sykdommer kan føre til en senere død, advarte banken i fondets prospekt.

Fint for menneskene i referansegruppen, men uheldig for investorene.

Deutsche Bank hentet inn 200 millioner euro (omtrent 1500 millioner kroner) fra mer enn 10.000 - i hovedsak tyske - investorer.

Mange av dem som puttet penger i fondet, har senere uttalt at de ikke visste at det var et slikt veddemål de var med på.

— Dette er et makabert dataspill uten noe investeringsobjekt, sier advokat Tilman Langer, som representerer rundt 30 investorer, til Der Spiegel.

Dårlig moral

Investorene får nå muligheten til å hoppe ut av fondet uten tap.

— Sett i lys av den siste tidens offentlige debatt om et slikt fonds berettigelse, gir Deutsche Bank alle investorer muligheten til å trekke seg ut av investeringen før tiden, har banken uttalt.

Den tyske bankforeningen BdB har nylig uttalt at det var problematisk å finne overensstemmelse mellom fondet og foreningens verdisyn, spesielt når det gjelder menneskeverdets ukrenkelighet, skriver Der Spiegel.

Har du tips om lignende saker? Send oss en e-post!