Selv om eurogruppen nå er enige om den historiske lånepakken, er det fortsatt hindere igjen, skriver NTB.

Pakken må gjennom nasjonalforsamlingene i eurosonen, og det er knyttet spenning til voteringene i Tyskland og Nederland. Avstemningen i den tyske Forbundsdagen finner sted mandag.

Midt under forhandlingene ble en hemmeligstemplet EU-rapport om den økonomiske situasjonen i Hellas lekket til flere medier. Den slår fast at det er en betydelig risiko for at Hellas vil trenge mer krisehjelp i årene som kommer.

Og selv om det skulle komme nye krisepakker, kan det ta mange år før den greske gjelden minker til et bærekraftig nivå.

Forsterket brannmur

Videre skal eurolederne på toppmøtet neste uke forsøke bli enige om det permanente stabiliseringsfondet (ESM) for sonen skal økes i størrelse fra 500 milliarder euro.

Tyskland har tidligere motsatt seg en økning til 750 milliarder, men kan nå være på glid etter at finanspakten om strengere budsjettkontroll er på plass.

Eurosonen forsøker få land utenfor EU til å bidra med mer penger til krisehjelp gjennom Det internasjonale pengefondet (IMF). Dette skal diskuteres på et G20-møte om få dager og på et IMF-møte i mars. IFM-sjef sier en beslutning vil bli tatt i andre uken av mars, melder AFP. Håpet er at en såkalt brannmur på opptil 1000 milliarder euro skal dempe gjeldskrisen og hindre ytterligere spredning.

(©NTB)