Torsdag var det bare fem dager igjen før historisk høye skatteøkninger kunne komme til å ramme nær sagt hver eneste amerikaner. Obama og sentrale medlemmer av Senatet skulle samme dag gjøre et siste forsøk på å komme frem til en avtale.

— Sjansene for en løsning så om noe ut til å være svekket i løpet av juleferien, skrev Washington Post torsdag.

— Representantenes hus, der republikanerne har flertallet, fraskrev seg i forrige uke ansvaret for en løsning på krisen. Dermed er det opp til Senatet, tilføyde avisen.

Taket

Mandag, altså nyttårsaften, stanger den amerikanske staten hodet i gjeldstaket. som Kongressen har fastsatt til 16.400 milliarder dollar. Obama og hans regjering i Washington kan da ikke lenger låne penger for å holde de offentlige hjulene i gang.

Utgiftskutt og skatteøkninger trer automatisk i kraft fra årsskiftet, hvis ikke Kongressen kan bli enig om en budsjettkompromiss.

— Det hvite hus og lederne i Kongressen ser ikke ut til å ha kommet nærmere en avtale, fastslo Wall Street Journal torsdag.

Finansminister Timothy Geithner arbeider ifølge den velinformerte finansavisen med krisetiltak som kan utsette faren for sammenbrudd i regjeringsarbeidet «i flere uker».

— Det betyr at budsjettstriden kan fortsette et godt stykke inn i 2013, påpekte Wall Street Journal.

Konkurs?

Hvis ikke gjeldstaket heves slik at regjeringen får lånt mer penger, kan USA bli tvunget til å misligholde sin statsgjeld. Geithner understreker at det er usikkert hvor effektive hans nye krisetiltak vil bli, og hvor langt gjeldskrisen eventuelt kan forskyves.

Ifølge Washington Post arbeider regjeringen og den demokratiske flertallslederen i Senatet Harry Reid nå med en løsning der Obamas krav om økt skatt på inntekter over 250.000 dollar (1,4 millioner kroner) beholdes. Samtidig skjermes mange i middelklassen fra skatteøkning.

Denne løsningen vil også gjøre det mulig å fortsette utbetalingen av trygd til to millioner arbeidsløse, som ellers ville stått på bar bakke fra januar. Og forsvarsdepartementet Pentagon vil i likhet med flere andre offentlige organer foreløpig slippe dype utgiftskutt.