Les også:

Det viser en grov beregning utført av sjefanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi, skriver Bergens Tidende.

En gjennomsnittlig familie bruker 20.000 kilowattimer i året. Et slikt forbruk kostet forbrukerne på Vestlandet 23.000 kroner i 2010. I år ligger prisen an til å komme på 18.750 kroner, ifølge Brottemsmos beregning.

Besparelsen på over 4.000 kroner er i stor grad hentet inn i løpet av sommeren og høsten.

Stabilt lav pris

— Vi startet året dyrt, men så gikk strømprisen ned i takt med at nedbørsmengden økte utover våren og sommeren, sier Brottemsmo.

Søndag lå strømprisen hos NordPool på 2,94 øre pr. kilowattime før nettleie og avgifter.

— Vi har av og til enkeltdager hvor strømprisen har vært veldig lav. Det unike med den nåværende situasjonen er at strømprisen har vært lav over en vedvarende periode. Så vidt jeg kan huske har den ikke vært så lav så lenge siden høsten 2000. Det er oppsiktsvekkende, sier Brottemsmo.

40 prosent billigere

Kommunikasjonsdirektør Jeanne K. Tromsland i Fjordkraft sier den rekordlave prisen skyldes det varme været og de store nedbørsmengdene vi har hatt i sommer og høst. Dermed er det duket for prisoppgang så fort temperaturene synker ned til det normale for årstiden.

— Men det kjekke er at det ser ut som at strømmen blir betydelig billigere i vinter enn de to foregående vintrene, sier Tjomsland.

Forventet strømpris for kommende desember er rundt 50 øre pr. kilowattime. Hvis man legger til grunn at en gjennomsnittsfamilie bruker 2.500 kilowattimer i desember måned, vil strømprisen for julemåneden bli redusert fra 2050 til 1250 kroner, omtrent 40 prosent.

— Alt tyder på at vi får en mindre kostbar vinter i år, sier Tjomsland.

Kan bli svensketrøbbel

Sjefanalytiker John Brottemsmo opererer med de samme anslagene for vinterens strømpriser, men sier imidlertid at det kan dukke opp noen skjær i sjøen.

— En del av grunnen til at strømprisen ble så høy sist vinter, var at svenskene fikk problemer med atomkraftverkene sine. Vi ser nå at det ene kraftverket vil bli tatt ut for sikkerhetssjekk, og dette anlegget er stort nok til at det vil kunne påvirke prisene dersom produksjonene uteblir, sier Brottemsmo.

Årsaken til de gjentatte problemene i Sverige er at atomkraftverkene er gamle, og at svenskene har vedtatt å avskaffe atomenergi på sikt.

— På svensk side sier enkelte at det har ført til at man har slurvet med vedlikeholdet, noe som har skapt problemer i produksjonen, sier sjefsanalytikeren.

Bedre utgangspunkt før vinteren

Den største jokeren som vil spille inn på vinterens strømpris er imidlertid nedbørsmengden.

— Skulle det fortsette å bøtte ned utover høsten vil vi nok kunne få svært lave priser, og da får forbrukerne besparelser deretter. Får vi kulde og lite nedbør vil prisen gå opp, sier Brottemsmo, som likevel tror på lavere strømpriser enn de foregående år.

— Fyllingsgraden i magasinene er bedre enn de var i 2010 og 2009. Vi har et mye bedre utgangspunkt i år, sier han.