Også i fjorårets siste kvartal krympet det spanske bruttonasjonalproduktet med 0,3 prosent, og dermed er Spania på nytt i resesjon.

Utviklingen bekrefter den skjøre tilstanden for Europas fjerde største økonomi, som også har den høyeste arbeidsledigheten innen OECD. Den offisielle ledigheten var i mars på 24,1 prosent, en økning på 0,3 prosentpoeng fra februar. Arbeidsledigheten i Spania er dermed mer enn tredoblet siden sommeren 2007, da den var nede i 7,9 prosent.

Resesjonen innebærer trolig at Spania vil få problemer med å oppfylle EUs krav om å få budsjettunderskuddet ned til 3 prosent av BNP neste år.

Bankproblemer

Samtidig er det store problemer i den spanske banksektoren. Flere banker sitter igjen med store lån som er et resultat av bygge— og eiendomsboblen som sprakk i 2008.

Den spanske staten tok i forrige uke kontroll over bankgruppen Bankia, som er en av bankene som sliter kraftig. Den spanske avisen El Mundo skriver torsdag at kundene i banken den siste uken har tatt ut mer enn 1 milliard euro, rundt 7,5 milliarder norske kroner, i frykt for at pengene deres ikke er trygge.

Den spanske regjeringen avviser masseuttak fra banken, og Bankia sier selv at uttaksaktiviteten er som normalt.

Bankens aksje stupte imidlertid med 14 prosent torsdag, i tillegg til nedgang tidligere i uken.

Store lånekostnader

Spania måtte også ut med skyhøye renter for å selge sine statsobligasjoner under torsdagens auksjon. Prisen blir stadig høyere for å tiltrekke seg kjøpere av statsobligasjonene. Statsminister Mariano Rajoy sa onsdag at regjeringen, som sliter med å redusere budsjettunderskudd, snart ikke vil klare seg på obligasjonsmarkedet dersom presset ikke minker.

Torsdag møtte finansminister Cristobal Montoro finanssjefene fra Spanias 17 regioner for å se over budsjettene deres, som er helt sentrale for å få den ned statlige gjelden. Regionene må kutte 15 milliarder euro i budsjettene sine etter overforbruket i fjor, som gjorde at Spania var milevis ifra å nå målet som var satt for å redusere budsjettunderskuddet.

Kredittratingbyrået Moody nedgraderte torsdag de fire regionene Catalonia, Murcia, Andalucia og Extremadura, og sier disse regionene trolig ikke vil nå sine budsjettunderskuddsmål for 2012. (©NTB)