1. mai neste år er ikke lenger 50-øringen gangbar mynt.

Etter å ha grublet og lyttet i et halvt år har Norges Bank nå avsagt dødsdommen over 50-øringen.

1. mai 2012 er ikke dette lenger gangbar mynt.

— Eh, er saken lagt ut på Lovdata nå i kveld? Du skjønner det, vi har laget klar en pressemelding om dette som skal sendes ut på tirsdag , sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth da Aftenposten.no slår på tråden.

Tidligere har Norges Bank fjernet både ettøringen, toøringen, femøringen, tiøringen og 25-øringen, ja,— og hva er da mer naturlig enn at også 50-øringen nå står lagelig til for hugg?

- Etter Sverige

Svenskene pensjonerte sin 50-øring i fjor høst. Mynten opphører å være tvungent betalingsmiddel 30. september.

Danmark beholder sin 50-øring inntil videre, men 25-øringen ble avskaffet i 2008. ## - Til 2022

Hvert år preger Norges Bank 15-22 millioner 50-ører for dekke etterspørslen. Butikkene må ha dem for å kunne gi igjen korrekt veksel, mens kundene lar være å bruke dem neste gang de skal betale for noe med mynt.

Derfor har nordmenn liggende et ikke ubetydelig kvantum 50-årer på kistebunnen.

Norges Bank er pliktig til å ta i mot småmynten helt frem til 1. mai 2022 så lenge antallet mynt er delelig med 100. — Erfaringen viser at mange kunder lar 50-øringen ligge igjen i vekselskålen eller putter dem på innsamlingsbøsser. Det forteller oss at verdien er blitt så liten at folk ikke bryr seg så mye om 50-øringen, sier direktør i Borges Banks avdeling for kontante betalingsmidler, Trond Eklund.

- Ned- eller opp?

Det er bare sluttsummen som skal rundes av når det kommer til oppgjør i harde kontanter i kassa. Regelen er som følger:

Ørebeløp som ender på 1-49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp, mens ørebeløp som ender på 50-99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp.