Det kan være vanskelig å henge med på eurokrisekarusellen for tiden. For mens både Italias statsminister og Tysklands finansminister de siste dagene har gitt utrykk for at de største økonomiske utfordringene i Europa nå er løst, kommer det nå motstridende signaler fra andre fremtredende poltikere i de gjeldstyngede landene.

Kan trenge nytt kriselån

Bare uker etter at Hellas fikk utbetalt et andre kriselån fra EU og IMF, advarer landets statsminister Lukas Papademos om at de kan komme til å trenge et nytt kriselån på sikt.

— Hellas vil gjøre alt som er mulig for å gjøre et tredje justeringsprogram unødvendig. Men når det er sagt, er det mulig at Hellas ikke får adgang til finansmarkedene selv om alle tiltakene vi er blitt enige om, er iverksatt. Det kan ikke utelukkes at det blir nødvendig med mer økonomisk støtte, sier Papademons i et intervju med den italienske avisen Il Sole 24 Ore.

Hellas' statsminister Lukas Papademos utelukker ikke at landet kan trenge et nytt kriselån fra EU og IMF.
REUTERS/YVES HERMAN

En ny analyse fra det internasjonale pengefondet (IMF) viser at Hellas kan komme til å trenge et nytt kriselån — selv om de klarer å oppfylle spareplanene de måtte innføre for å få godkjent sitt andre kriselån.

Mer trøbbel i Portugal

Også i Portugal er situasjonen svært vanskelig. Nye tall fra landets sentralbank viser at økonomien kan falle tilbake med 3,4 prosent i år, mer enn tidligere anslag, skriver NTB.

- Situasjonen er ikke så alvorlig som i Hellas, men den er svært vanskelig. Det største problemet er resesjonen. Gjelden er svært høy og landet har ingen vekst, sier Carsten Brzeski i banken ING til nyhetsbyrået.

Portugal er tynget av en gjeld på nærmere 120 prosent av bruttonasjonalprodukt. Og i nabolandet Spania presentere statsminister Mariano Rajoy i dag et budsjett med de tøffeste kuttene på over 30 år.

Det er ventet at budsjetet vil inneholde innsparinger på rundt 35 milliarder euro. Samtidig er er arbeidsledigheten i landet rekordhøye 23 prosent, og det er liten utsikt til bedring.

«Brannmur» på 800 milliarder euro

Med dette mørke bakteppet møttes eurosonens finansministre i dag i København for å diskutere nye tiltak for å håndtere gjeldskrisen i Sør-Europa.

Under møtet ble de enige om å styrke den såkalte «brannmuren» mot gjeldskrisen. Det nye forslaget innebærer at de to europeiske krisefondene skal styrkes, slik at det finansielle førstehjelpsskrinet nå inneholder 800 milliarder euro.

Pengene skal kunne brukes til å håndtere en ytterligere forverrig av krisen i de søreuropeiske landene.