For nordmenn flest er Kanariøyene ensbetydende med charterturisme, sol og lange strender. Turismen er den viktigste inntektskilden for øyene, som har delvis selvstyre under Spania.

Trenger olje

Samtidig sliter Spanias sentrale myndigheter med et land som har enorm gjeld, store økonomiske problemer og høy arbeidsledighet.

Derfor ble det ansett som svært positivt da undersøkelser viste mulige oljeforekomster utenfor østkysten av Fuerteventura og Lanzarote.

Oljeutvinning kan bidra til både sårt tiltrengte arbeidsplasser og inntekter i et land som er avhengige av import av olje.

For én uke siden godkjente den spanske regjeringen at Repsol kan starte leteboring i farvannet utenfor øyene. Selskapet har anslått at det kan være mulig å utvinne rundt 100.000 fat olje daglig, noe som kan dekke rundt 10 prosent av Spanias behov for olje, skriver Wall Street Journal.

Stor motstand

Men på Kanariøyene har planene blitt møtt med massiv motstand fra både befolkning, miljøaktivister og politikere. Kritikerne mener at det er mangel på både beredskap og oljevernutstyr, og at oljevirksomhet vil utgjøre en trussel mot naturen og turismen på øyene.

— Kanariøyene selger sol, natur, hvite sandstrender og krystallklart vann. Dette konflikterer sterkt med oljeleting, sier Fernando Rios Rull, som er talsmann for kanariske myndigheter.

Stemningen er alt annet enn god mellom spanske og kanariske myndigheter. Her er Kanariøyenes regionale president Paulino Rivero (til venstre) avbildet sammen med turist- industri- og energiminister Jose Manuel Soria under et besøk av kronpris Felipe og prinsesse Letizia.
REUTERS/SANTIAGO FERRERO

Konflikten mellom den spanske regjeringen og de delvis selvstyrte Kanariøyene har nå nådd fått en ny, dramatisk vending.

De kanariske myndighetene har nå valgt å gå til rettslige skritt for å stanse den planlagte oljeboringen, melder Canariajournalen. Dette ble bekreftet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

De begrunner søksmålet mot den spanske regjeringen i manglende dokumentasjon av den miljømessige risikoen. Det nærmeste oljefeltet ligger kun ti kilometer fra kysten av Fuerteventura.

Anklages for manipulasjon

Konflikten har ført til et sterkt forverret forhold mellom kanariske og spanske myndigheter. Spanias regjering har én minister som håndterer både turisme, industri og energi, og han han har gitt utrykk for sterk støtte til oljeleting.

— Dette er er trolig trolig den beste avgjørelsen jeg får mulighet til å ta for mitt land, sier Jose Manuel Soria. I følge Canarijournalen anklager ministeren kanariske myndigheter for å bevisst manipulere fakta og villede i saken.

I følge Repsol kan oljevirksomheten utenfor Fuerteventura og Lanzarote bidra til flere tusen nye arbeidsplasser på øyene.

FS00021117.jpg
Grundseth Dag W/Aftenposten