— Jeg kan ikke være noe annet enn strålende fornøyd, sier sentersjef Ståle Løvheim.

Temperaturen har bikket 20 grader på begge sider av grensen. På én av de få virkelig gode sommerdagene står likevel bilene som sild i tønne på parkeringsplassen utenfor Nordby Shoppingcenter i Sverige. Dette er kjøpesenteret som i 2011 omsatte for 3,8 milliarder, og der 85 prosent av kundene er norske. Det mest lønnsomme kjøpesenteret på norsk jord - Sandvika storsenter - omsatte i samme periode for 3, 134 milliarder.

- Vi var størst i 2011 og i år er det ingen som klarer å ta oss igjen, ikke med denne sommeren, sier sentersjef Ståle Løvheim.

Sparer mye

- Jeg holdt på å ødelegge skuldrene mine da jeg måtte bære flere kilo sukker. Det hadde vel ikke kostet med litt kundeservice når vi legger igjen så mye penger her, spør Nolvia Dominguez Skjetne (63) mens hun balanserer en av to helt fulle handlevogner over parkeringsplassen på Nordby Shopping Senter.

- Jeg driver privat barnehage, og for å få det til å gå rundt, tar jeg 2-3 turer hit i året. Jeg regner med at jeg sparer omtrent en tredjedel på å gjøre store innkjøp, sier Dominguez Skjetne.

Gunnar Skjetne (59) tar seg av den andre fulle handlevognen. Han synes det er fint å handle her, selv om han innrømmer at det gir litt vond smak i munnen.

- Jeg tenker på næringslivet i Sarpsborg og Halden. Og jeg støtter jo de norske bøndene. Jeg er på ingen måte en del av hylekoret som mener at det må bli like billig i Norge - det må være samsvar mellom lønn og pris. Men når vi personlig sparer så mye på å reise hit, blir det til at vi tar noen turer, sier han.

Omsetningsrekord

Ekteparet Skjetne er ikke de eneste som har tatt turen over grensen for billigere matvarer. For Nordby Shopping har opplevd en juli måned som de selv knapt våget å håpe på.

- Vi har omsatt for 500 millioner kroner i juli, noe som er en økning på 6 prosent fra i fjor, sier sentersjef og nordmann Ståle Løvheim.

Det tilsvarer:

Over 100 millioner kroner i omsetning i uken

1 million besøkende i juli, Det vil si 32 000 mennesker hver dag

Omsetningsøkning første halvår på 8 prosent

- Vi har hatt en fin og jevn stigning fra vi åpnet i 2004. Da hadde vi 700 millioner kroner i omsetning i løpet av hele året. I år forventer vi en omsetning på 4 milliarder kroner, sier Løvheim.

Og forklaringen:

- For det første har vi utvidet og bygget ut jevnt og trutt siden vi åpnet. Ellers er det ikke til å stikke under stol at det dårlige sommerværet har hjulpet oss, innrømmer sentersjefen.

Sandvika Storsenter opplyser at de forventer en omsetning på 3,2 milliarder kroner i 2012. Et stykke bak Nordby som går for 4 milliarder kroner.

Dårlig vær

- Jeg forstår forbrukerne som trekker over grensen, sier direktør handel Thomas Angell i Hovedorganisasjonen Virke.

- Akkurat i år har nok det dårlige været spilt en stor rolle. Noe må man finne på når regnet faller slik det har gjort i sommer. I tillegg trekker mange inn i finværet og kjøper inn litt ekstra god mat og drikke. Når da en flaske brennevin koster 100 kroner mindre over grensen, er det fullstendig forståelig at forbrukeren tar turen til Sverige, sier Angell.

Tallene for sommerhandelen i Norge er fremdeles ikke klare, men Hovedorganisasjonen Virke anslår at det vil bli handlet for rundt 88,5 milliarder kroner i juli og august i år. Det utgjør 17 750 kroner pr. innbygger og er en vekst på 3, 6 prosent fra 2011. Likevel bruker nordmenn stadig mer penger på grensehandelen. Tall fra SSB viser en økning på nesten 1 milliard kroner fra 2010 til 2011 (se grafikk). Det bekymrer Angell.

- Utviklingen i grensehandelen er bekymringsverdig. Det som frustrerer oss, er at denne situasjonen er et resultat av politiske beslutninger, med for eksempel særavgifter på alkohol og landbruksvarer, sier han.