Sushi-appetitt presser opp lakseprisen
Oppdrettsnæringen har nådd taket for hvor mye laks de klarer å produsere.
Halvparten av alle voksne nordmenn har spist sushi i løpet av det siste året, viser tall fra Norges Sjømatråd.
Nordmenns lakseappetitt har ført til at oppdrettsnæringen i år har hatt en produksjonsvekst på 20 prosent — fra en million tonn til 1,2 millioner tonn. Ifølge næringen har man snart nådd grensen for hvor mye laks den kan produsere, noe som vil føre til et prishopp.
— I høst vil vi nok være tett på den totale kapasitetsutnyttingen. De betyr at investorene som tror at prisene skal opp sannsynligvis får rett i det sier Morten Vike, administrerende direktør i Grieg Seafood til Bergens Tidende.
Etterspørselen stiger
Den store etterspørselen henger delvis sammen med sushibølgen verden over, ifølge Vike.
- Det er sterk vekst i nye markeder, som Russland og Kina, og det er sterk vekst i etablerte markeder, sier han.
Etterspørselen er godt nytt for oppdretterne. Prisfallet fra 40 kroner kiloen til 20 kroner i fjor vår skapte store problemer for næringen. Nå er prisen oppe i 25 kroner. Grieg Seafood drev med tap og måtte reforhandle lånevilkårene sine.
Sushi gjør susen
I restaurant Ichiban i Håkonsgaten i Bergen får Maria Malmedal et brett sushi servert ved vindusbordet.
Kunder som henne er med på å gi oppdrettsnæring et ekstra løft, for sushibølgen er merkbar verden over, ifølge Vike. I Norge har nesten halvparten av alle voksne spist sushi i løpet av det siste året, forteller tall fra Norges Sjømatråd.
Malmedal spiser sushi omtrent en gang i måneden.
— Det er alt for sjelden i forhold til det jeg skulle ønske, sier hun.
- Laks ellers?
— Det er kjempegodt, jeg spiste det senest i går. Det er godt, det er sunt, og så kan man lage det til på forskjellige måter.
Bravur på Børsen
De stigende lakseprisene vil gi klingende mynt i kassen. Laks for levering neste år blir nå handlet for 29-30 kroner kiloen.
- Da blir det bra inntjening i bransjen, sier Vike.
Det gjenspeiler seg på børsen. Etter et elendig børsår i fjor, har oppdrettsselskapene fått et kraftig oppsving i år, og fiskeoppdretterne på Vestlandet gjør det nå bedre enn gjennomsnittet på Oslo Børs.
I 2013 vil produksjonsveksten være betydelig mindre enn i år, viser prognosene, som spår en vekst på fem prosent på verdensbasis.