Sushi-appetitt presser opp lakseprisen

Oppdrettsnæringen har nådd taket for hvor mye laks de klarer å produsere.

Publisert Publisert

I år har oppdrettsnæringen produsert 20 prosent mer laks enn i fjor, mye på grunn av nordmenns store sushiappetitt. Foto: Andrey Armyagov - Fotolia

Maria Malmedal spiser sushi en gang i måneden, men har appetitt på mer. Foto: TOR HØVIK

  • Kjell Østerbø Håkon Glatved-prahl Ogne Øyehaug

Halvparten av alle voksne nordmenn har spist sushi i løpet av det siste året, viser tall fra Norges Sjømatråd.

Nordmenns lakseappetitt har ført til at oppdrettsnæringen i år har hatt en produksjonsvekst på 20 prosent — fra en million tonn til 1,2 millioner tonn. Ifølge næringen har man snart nådd grensen for hvor mye laks den kan produsere, noe som vil føre til et prishopp.

— I høst vil vi nok være tett på den totale kapasitetsutnyttingen. De betyr at investorene som tror at prisene skal opp sannsynligvis får rett i det sier Morten Vike, administrerende direktør i Grieg Seafood til Bergens Tidende.

Etterspørselen stiger

Den store etterspørselen henger delvis sammen med sushibølgen verden over, ifølge Vike.

- Det er sterk vekst i nye markeder, som Russland og Kina, og det er sterk vekst i etablerte markeder, sier han.

Etterspørselen er godt nytt for oppdretterne. Prisfallet fra 40 kroner kiloen til 20 kroner i fjor vår skapte store problemer for næringen. Nå er prisen oppe i 25 kroner. Grieg Seafood drev med tap og måtte reforhandle lånevilkårene sine.

Sushi gjør susen

I restaurant Ichiban i Håkonsgaten i Bergen får Maria Malmedal et brett sushi servert ved vindusbordet.

Kunder som henne er med på å gi oppdrettsnæring et ekstra løft, for sushibølgen er merkbar verden over, ifølge Vike. I Norge har nesten halvparten av alle voksne spist sushi i løpet av det siste året, forteller tall fra Norges Sjømatråd.

Malmedal spiser sushi omtrent en gang i måneden.

— Det er alt for sjelden i forhold til det jeg skulle ønske, sier hun.

- Laks ellers?

— Det er kjempegodt, jeg spiste det senest i går. Det er godt, det er sunt, og så kan man lage det til på forskjellige måter.

Bravur på Børsen

De stigende lakseprisene vil gi klingende mynt i kassen. Laks for levering neste år blir nå handlet for 29-30 kroner kiloen.

- Da blir det bra inntjening i bransjen, sier Vike.

Det gjenspeiler seg på børsen. Etter et elendig børsår i fjor, har oppdrettsselskapene fått et kraftig oppsving i år, og fiskeoppdretterne på Vestlandet gjør det nå bedre enn gjennomsnittet på Oslo Børs.

I 2013 vil produksjonsveksten være betydelig mindre enn i år, viser prognosene, som spår en vekst på fem prosent på verdensbasis.

Publisert