Samsung gikk på en saftig smell forrige uke, da en jury avgjorde at Samsung hadde kopiert Apples produkter. Foruten at de ble dømt til å betale Apple mer enn seks milliarder kroner i erstatning, ønsker Apple også salgsforbud mot en rekke telefoner.

Det er satt opp en høring 20. september hvor dette skal avgjøres. Apples liste inneholder åtte telefoner som juryen avgjorde brøt mot ett eller flere av Apples rettigheter:

  • Galaxy S 4G
  • Galaxy S2 AT&T
  • Galaxy S2 Skyrocket
  • Galaxy S2 T-Mobile
  • Galaxy S2 Epic 4G
  • Galaxy S Showcase
  • Droid Charge
  • Galaxy Prevail Om modellnavnene ikke lyder kjent er det fordi de bare selges i det amerikanske markedet. En del av telefonene er imidlertid varianter av Galaxy S og Galaxy S II.

Hva dette betyr for deg

Rettsaken gikk i USA, og gjelder dermed bare i USA. Telefonene Apple søker å forby er videre kun i salg i USA. Dommen får altså ingen umiddelbare konsekvenser for oss i Europa.

Videre er telefonene i seg selv relativt gamle. Nye modeller som Galaxy S III og Galaxy Note var ikke inkludert i rettsaken. Det er også ventet at Samsung har tatt flere forholdsregler i kommende modeller.

LES MER:

Men Samsung er dømt til å betale 6,097 milliarder kroner i erstatning. Selv om Samsung i 2011 satt igjen med et overskudd på 106 milliarder kroner og summen i seg selv ikke vil være noe problem å betale, risikerer Samsung å måtte betale Apple royalties på telefoner de selger. Det kan drive prisen på telefonene deres opp.

Siste ord er ikke sagt

Slik behøver det ikke å gå. Samsung har allerede varslet at de ønsker å anke saken hele veien til amerikansk høyesterett om nødvendig.

Samsung vil be retten om å sette til side juryens avgjørelse, og deretter anke for en domstol som spesialiserer seg på patentsaker.

Dersom dette fører frem kan det tenkes at Samsung frikjennes, om ikke helt så kanskje delvis. Det kan igjen føre til at erstatningssummen igjen reduseres. På den annen side kan det også tenkes at Samsung går på et verre tap.

Under høringen 20. september kan dommeren i rettsaken også justere erstatningsbeløpet.

Kan bety endringer i Android

Det som er sikkert er at mange produsenter av Android-telefoner, som HTC og Sony, trolig har fulgt godt med på rettsaken. Utfallet vil sannsynligvis føre til at de forskjellige produsentene kommer til å gjøre endringer i design og funksjoner. Apple kan gå etter andre smarttelefonprodusenter med de samme argumentene de har brukt mot Samsung. Det er ingen grunn til å anta at de ikke vil gjøre dette.

Det betyr selvsagt ikke at utfallet i slike rettsaker er gitt på forhånd. De kan alltids gå en annen vei.

Krever forbud mot Samsung-nettbrett

I lys av dommen, hvor juryen ikke fant at Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1med mobilnettilkobling brøt Apples rettigheter, har Samsung krevd å få et tidligere salgsforbud mot denne opphevet i USA.

Dette har Apple motsatt seg. Versjonen uten mobilnettilkobling bryter ifølge juryen med Apples patenter. Apple argumenterer derfor for at de to produktene i bunn og grunn er de samme. Dermed ønsker de seg et salgsforbud mot Galaxy Tab 10.1 også.

Også dette produktet er et eldre produkt, som er erstattet av Galaxy Tab 2 10.1.

LES OGSÅ:Mobilis test av Samsung Galaxy tab 2 10.1

Uansett er siste ordet i krangelen mellom Apple og Samsung ikke sagt.

Apple fortsatt Samsung-kunder

Selv om de to krangler i retten, er de fortsatt gjensidig avhengige av hverandre. Apple kjøper nemlig en rekke av delene til sine produkter fra Samsung. Apple er en av Samsungs største kunder. De er begge to avhengige av hverandre.

Samsung forsikret i går at de har et klart internt skille mellom sin mobilavdeling, Samsung Mobile, og komponentproduksjonsavdeling, Samsung Electronics, og at stridighetene ikke vil gå utover forholdet mellom Samsung Electronics og Apple.

Samsung er eneleverandør av prosessorer til iPad og iPhone, og forsyner Apple med en stor del av minnekomponentene som brukes i disse, i tillegg til skjermer og andre komponenter.