Njaal Neckelmann fra Unge Venstre og Øivind Tomren Ervik fra Rød Ungdom var sammen med representanter Bjarne Dæhli fra Støttekomiteen for Vest-Sahara og Magnhild Bøgseth fra Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i Tan Tan i Sør-Marokko for å møte familien til en menneskerettsaktivist.

Før det hadde de besøkt Vest-Sahara hvor de har møtt sahrawiske aktivister, demonstranter og ofre for politivold, ifølge reisefølgets blogg.

Erik Hagen i Støttekomiteen forteller på telefon til NTB tirsdag kveld at politiet møtte de fire på hotellet og ga dem beskjed om å betale for en drosje nordover. Politimannen skal ha spurt dem hvorfor de kom til Tan Tan, og sagt at det ikke var «noen problemer der».

Én times frist

— De sa «Vi vet hva dere gjør her og hvor dere har vært. Dere har ikke noe her å gjøre». Så fikk vi én time på å komme oss vekk, forteller Bøgseth til NTB fra taxien de fire sitter i på vei til byen Guelmin litt lenger nord i Marokko. Hvor ferden går videre, vet hun ikke ennå, men myndighetene har gjort det klart at de ikke er velkommen tilbake til Tan Tan.

Planen var på møte flere aktivister i Tan Tan, blant annet faren til en person som har sittet i fengsel i 16 år. Selv om besøket i de sahrawiske områdene fikk en brå slutt, har ikke Bøgseth og de andre tatt skrekken.

— Det viser bare hvor viktig saken er når marokkanske myndigheter bruker så store ressurser for å hindre oss i å møte vanlige folk, sier hun og forteller at de har blitt fulgt tett av sivilt politi mens de var inne i Vest-Sahara.

Ikke kjent for UD

Utenriksdepartementet er ikke informert om hendelsen i Sør-Marokko.

— Vi kjenner ikke til denne konkrete saken, og det vil derfor heller ikke være naturlig å gi noen kommentar, sier underdirektør Frode O. Andersen til NTB.

18 norske ungdomsorganisasjoner har samlet seg på tvers av politisk tilhørighet, fagfelt og interesser om et felles prosjekt om Vest-Sahara.