Apple lanserte Iphone4 S

I kveld entret den nye Apple-sjef Tim Cook scenen i selskapets eget konferansesenter. Ny Iphone4 S, ny Ipod Nano og ny Ipod Touch er bare noen av nyhetene som ble presentert.

Publisert Publisert

NY TELEFON: Philip Schiller presenterer Iphone 4S ved Apples hovedkvarter i Cupertino i California. Foto: REUTERS

  • Klaus Børringbo
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Vi fulgte Apples presentasjon via nettet i kveld. I fallende rekkefølge finner du utviklingen fra minutt-til-minutt:

20.37: — Dette er den beste iPhonen hittil, avslutter den nye Apple-sjefen, Tim Cook, med om den nye iPhone 4S.

20.36: Cook er tilbake på scenen og takker tilskuerne for fremmøtet, og alle medarbeiderne sine for fantastisk innsats - frem mot de nye produktene.

20.35: Iphone4 S kommer til Norge 28. oktober. Den lanseres først i syv utvalgte land fra den 14. oktober, så i ytterligere 22 land.

20.10: Det nye stemmestyringssystemet Siri i iPhone4 S, vil komme først i Beta-versjon for engelsk, fransk og tysk språk.

20.07: Nytt er også et omfattende system for stemmegjenkjenning. Kalt Siri. Man skal kunne stille telefonen konkrete sprøsmål, som «Trenger jeg paraply ute i dag», eller «kan du vise meg veien til tannlegen», og få konkrete og korrekte svar. Man skal også kunne gi konkrete kommandoer til funksjoner i telefonen, som «vekk meg opp klokken 06 i morgen».

Apple-folkene tar publikum gjennom en detaljert demonstrasjon av funksjonene, og hvordan de skal fungere.

Les også

[No available link text]

20.05: Iphone4 S har i det hele tatt fått en helt ny innmat. Kameraet har fått en oppløsning på 8 megapiksler. HD-video opp til 1080 punkter.

20.03: Man dobler nedlastingshastigheten på Turbo-3G, fra maksimalt 7,2 Mbit/s — til 14,4 Mbit/s.

20.01: Antenneproblemene fra Iphone 4 skal være borte, med et nytt intelligent system som svitsjer automatisk mellom to antenner i telefonen.

20.00: Forbedret batterilevetid. 40 timer video, 10 timer musikkavspilling, 9 timer nettsurfing på WLAN, 6 timer surfing på 3G, 14 timer taletid på 2G eller 8 timer tale på 3G, skal den tåle.

19.59: Demonsterer hvordan den nye datakraften og raske grafikken gir nye og sterkt forbedrede spillmuligheter på Iphone 4 S.

19.55: Lanserer iPhone 4 S- fortsatt med Retina-skjerm og glass p baksiden, men nå med en mye raksere prosessor, en såkalt A5-chip. Det skal gjøre den opptil to gansker så rask som tidligere. Grafikken skal være opptil syv ganger kjappere.

19.51: Det lanseres også en ny Ipod Touch, tynnere og med den høyoppløste Retina-skjermen vi så først i Iphone4.

19.40: Produktsjef Phil Shiller lanserer ny Ipod nano, med blant annet mange nye klokke-sider, slik at man skal kunne bruke den som armbåndur.

19.36: Eddy Cue kommer på scenen for å fortelle om Icloud-tjenesten. Ikke så mye nytt. Alle data - fra alle dine Apple-produkter kan sikkerhetskopieres ett sted, og synkroniseres automatisk ut til alle sammen. Dette har vært kommunisert tidligere. Nytt er lanseringsdatoer - også den 12. oktober. En ny tjeneste kalt iTunes Match blir foreløpig bare tilgjengelig for brukere i USA.

19.35: iOS5 blir tilgjengelig for nedlasting til alle tidligere IPhone- og Ipod touch-enheter fra 12 oktober.

19.34: Forbedret mail-funksjonalitet. Logging av viktige oppgaver, flere formater, muligheter for å flytte e-post-adresser rundt, feltuavhengig.

19.33: Forbedringer i nettleseren Safari. Blant annet en «Les senere2-tjeneste» - der du enkelt merker og lagrer ting du vil lese senere under surfing. Denne tjenesten synkroniseres mellom iOS-dingser. Lagre ett sted - les hvor du vil.

19.32: Forbedret spillsenter. Mer interaktivitet med venner under spilling. Bruk av meldinger og bilder.

19.31: Forbedret kamerafunksjonalitet. Blant annet blir det mulig å bruke den fysiske volum-opp-knappen på siden av telefonet - til å ta bilder med.

19.30: Newsstand - Apple skal tilby eleketroniske versjoner av en rekke populære aviser og magsiner - ala e-bøker.

19.26: Twitter-integrasjon - Twitter er integrert dypere ned i systemet, slik at man slipper å hoppe fra en funksjon til en annen. For eksempel mulighet for å sende ut bilder i det sosiale mediet rett fra kameraet.

19.26: Stedsbestemt varslingstjeneste - som varlser deg i det du nærmer deg stedet der en hendelse du trenger info om foregår.

19.25: Forestall lanserer iMessage - et helt eget meldingsystem mellom iOS-enheter. Her skal man med andre ord kunne sende melidnger som popper opp som SMS-er eller mail fra eksempelvis en Iphone - til en Ipad. Er man på Wlan koster det ingenting.

19.24 : Ny tjeneste: send «snailmail via mail» - sender postkort til folk i posten, direkte fre telefonen. 2,99 dollar i hele USA - 4,99 internasjonalt.

19.23: Nytt i den nye versjonen av iOS, versjon 5 - er bedre varsling av hendelser - på mobilens forside - som vi har sett hos Android en stund allerede.

19.22: Ifølge tall fra ComScore, som Apple gjengir er iOS nå verden største mobile operativsystem, med 43% av markedet, Android har 33% og Blackberry 17%. Andre har bare 7 prosent.

Nylige Europeiske tall kan tyde på at Apples tall her er fra USA, men det er ikke opplyst.

19.22: OS-sjef Scott Forstall inntar scenen.

19.21: Tablet har Ipad 74% av markedet. Det er per i dag solgt 250 millioner enheter med operativsystemet iOS, for Iphone og Ipad.

19.19: Cook kan også vise til gode tall i mobilmarkedet. Halvparten av alle solgte Iphones er nå en Iphone 4.

Kundene ser også ut til å være fornøyd. Apple er nummer én i markedet på kundetilfredshet med hele 70 %, HTC er nummer to med 49%.

19.15: Den første Ipod-en ble solgt i 2001. Siden er det solgt over 300 millioner slike musikkspillere. Apple har en markedsandel på hele 78% for bærebare musikkspillere.

19.10: Etter å ha skrytt av enorm vekst i bruken av Mac-plattformen i forhold til Windows for PC, går Apple-sjefen i gang med musikken.

19.05: Cook presenterte også to nye Apple-butikker som åpnet i Kina dene uken, i Hong Kong og Shanghai.

— Butikken i Shanghai er vår største i Asia, og vi hadde rundt 100.000 besøkende i løpet av åpningshelgen.

19.02: Cook ønsket alle velkommen, og sa det var spesielt å kunne ta i mot alle inne på selskapet eget område.

— Der så mange av oss tilbringer store deler av livet vårt, som han sa.

— Den originale Ipod-en, som forandret måten å bruke og lytte til musikk ble landert her i Town Hall, som konferansesalen klalles.

19.00: Den nye Apple-sjefen Tim Cook entrer scenen.

18.32: Ivrige bloggerer på tomgang rapporterer om frokosten de blir servert, kunsten på veggene og endog utformignen og renslighetsnivået på toalettene i bygningen.

Klokken 18.00: Dørene er åpnet for pressen i Apple-hovedkvarteret.

Stor spenning i forkant

Det var knyttet stor spenning, blant ihuga fans, analytikere, teknologijournalister og vanlige mobilbrukere, verden over tirsdag kveld, til hva Apple ville «snakke om».

Les mer om spekulasjonene i forkant her: I kveld slipper Apple katten ut av sekken

Presse-«jippoet» ved Apples hovedkvarter i Cupertino i California startet klokken 10 lokal tid, eller 19 i Norge.

Invitasjonen som hadde gått ut i forkant var kortfattet, «Let’s talk iPhone»-«La oss snakke iPhone». Noe som ikke akkurat la noen demper på tolkningene og spekulasjonene, som var mange.

Tynnere telefon, større skjerm, kjappere og sterkere prosessor, bedre kamera og kjappere mobildatatilkobling har vært hovedpunktene som de fleste har syntes enige om ville, eller kanskje burde, komme. Løsere spekulasjoner har det gått om stemmegjenkjenningstjenester, iPhone som elektronisk lommebok og 4G (LTE).

Publisert