Matkollektivet heter butikken som egentlig ønsker å lage en markedsplass for lokale matprodusenter der kundene kan skaffe seg råvarer nesten direkte fra produsenten.

EKSKLUSIVT: Syltede rødbeter fra Dugstadgarden på Voss er bare noe av de lokale varene du kan skaffe deg hos Matkollektivet på Landås.

— Vi ønsker å løfte frem vestlandsbonden og den fantastiske maten som produseres her. Det er mulig å endre hvordan dagligvaremarkedet fungerer nedenfra. Vi merker stor interesse allerede, sier Agnes Vevle Tvinnereim i Bærekraftige Liv på Landås, der Matkollektivet er en del av virksomheten.

Fantastisk

På torsdag ettermiddag kryr det av kunder som kommer for å hente lokal mat de har bestilt i kollektivets nettbutikk. Noe er også til salgs for dem som stikker innom. Varene er stort sett leverte rett fra produsenten.

— Det er et fantastisk tilbud. Og utrolig lettvint når du bare kan hente i nabolaget. Jeg håper virkelig dette fortsetter, sier Mihaela Tabacaru, en av Landåsboerne som er dukket opp på Landås Menighets Eldresenter, hvor Matkollektivet har fått tilgang til kjølerom og salgslokaler.

Nå teller registeret 360 personer som her registrert seg for å bestille og hente kortreist mat en gang i uken.

— Det handler ikke om at vi skal kapre en stor del av dagligvaremarkedet. Men dersom bare en liten prosent av pengene som brukes kan ledes til lokale produsenter vil det være store summer for dem som driver i liten skala, sier Agnes Vevle Tvinnereim.

Gris og vaktelegg

Biodynamiske gulrøtter eller løk, gris fra Selheim gård på Voss, eller vaktelegg fra Totland. Alt finnes i nettbutikken hos Matkollektivet som startet opp i fjor høst.

— Det handler om å vite hva vi spiser, og å gjøre det levelig for dem som produserer god mat lokalt. Det betyr at dette må drives som en ordentlig forretning. Vi er opptatt av hva som er en rettferdig pris for bonden. Men på mange varer er vi likevel helt konkurransedyktige med prisene ellers i dagligvaremarkedet, sier Tvinnereim.

Hun viser til oppmerksomheten rundt antibiotikaresistens hos bakterier i kylling- og svineproduksjon.

— Det er mulig det er en overdrevet oppmerksomhet rundt en del av de problemene som matindustrien har. Samtidig fremstår det som det ikke nødvendigvis er best og renest mulig mat som er hovedhensynet. Min opplevelse er at i stedet for å være sikre på hva de får i seg, er det mange som føler matutrygghet, sier Agnes Vevle Tvinnereim. Hun mener de aller fleste gjerne ville velge kortreist og trygg mat, gitt et reelt alternativ som ikke «koster skjorta».

Ikke bare kortreist

— Jeg tror egentlig ingen ønsker å spise noe de ikke er helt trygge på. Men slik matindustrien fungerer i dag blir vi nærmest slaver av systemet, uttaler ildsjelen som også er en av initiativtakerne bak bevegelsen Bærekraftige liv.

Liv Karin Thomassen forklarer at det ikke er alle matvarene de har som er økologiske, eller helt kortreist.

— Når det er varer som vi ikke kan skaffe, forsøker vi å finne det beste alternativet. Det betyr at det forekommer produkter fra andre deler av landet, eller som ikke er økologisk sertifisert, sier Thomassen.

Feil med matangst

På sikt håper ildsjelene på Landås at Matkollektivet kan spres til andre lokalmiljø.

— Vi opplever at det er et stort gap mellom de valgene mange ønsker å gjøre som forbruker, og de faktiske løsningene i hverdagen. Vi forsøker å gi folk valg som er mer i tråd med hva de ønsker. Derfor tror vi også det er grunnlag for flere matkollektiv.

— Spiller dere ikke på folks frykt for hva som finnes i industriprodusert mat?

— Nei. Vi ønsker å stimulere til en positiv samfunnsutvikling, og fremme det vi ønsker oss mer av. I den sammenheng blir det ikke riktig å spille på matangst.