Dette er de nye tiltakene

Regjeringen skjerper krav for innreise og åpner for at kommuner kan ta i bruk coronapass.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

På en pressekonferanse fredag la regjeringen frem flere nye tiltak for å bekjempe den store smitten i samfunnet og presset på sykehusene.

** Skjerpet kontroll på grensene - alle må registrere seg før innreise til landet og det blir krav til testing for de uten coronapass. Dette gjelder fra neste fredag.

– Dette vil gjelde uansett hvilket land man reiser fra, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

** Coronapass til kommunene - kommuner kan nå ta i bruk coronapass for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har testet negativt eller har gjennomgått covid-19. Dette kan gjelde for alle voksne og ungdommene ned til 16 år. Forskriften trer i kraft i dag, fredag 19. november.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke coronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Vil se på nasjonal løsning

Unntak fra smitteverntiltak ved å vise coronasertifikatet gjelder foreløpig bare i kommuner med lokale smitteverntiltak. Regjeringen opplyser at de vil vurdere om det er behov for å bruke coronasertifikat i større omfang nasjonalt.

– Vil se på om vi kan bruke coronasertifikat som er forebyggende tiltak mot nedstengninger og videre smitteøkning. Dette krever grundige politiske, etiske og juridiske vurderinger, og vi vil komme tilbake til dette, sier Kjerkol.

Les også

Helsedirektoratet anbefaler munnbind innendørs

Regjeringen gjør ingen endringer i reglene om innreisekarantene – og opplyser at karanteneregelverket trolig vil gjelde hele vintersesongen.

Karantenehotellordningen videreføres inntil videre som tilbud til de uten annet egnet oppholdssted.

– Til slutt vil jeg gjenta det som handler om innreise: Når vi innfører de strenge nye kontrollkravene på grensen, kan vi også følge helsefaglige råd og lempe på innreiserestriksjonene. Det betyr at alle som oppfyller utlendingslovens krav om innreise, kan komme til Norge som før pandemien, sier Mehl.

– Da får vi et system som kan stå seg gjennom vinteren, der den gruppen som hittil har vært utestengt, kan komme hit dersom de oppfyller kriteriene.

SE FAKTABOKS: Dette er endringene i kontrollkravene ved innreise:

Boosterdose før jul

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ber kommunene sørge for at alle over 65 år får tilbud om oppfriskningsdose med vaksine før jul.

– Vaksinene gir god beskyttelse mot smitte og sykdom, men effekten avtar over tid. Det gjelder spesielt de eldste. Derfor er det veldig viktig at de får den tredje dosen så fort som mulig, sier Kjerkol.

Er du over 65 år og venter fortsatt på boosterdose, eller kjenner noen som gjør det? Ta gjerne kontakt med VGs journalist her.

Mange av dem som er innlagt på sykehus nå, er eldre personer som ble vaksinert på senvinteren. Kommunene må også sørge for at sekstenåringene og syttenåringene nå får sin andre vaksinedose, sier helseministeren.

– Men det er ikke bare kommunene som har en jobb å gjøre nå. Det har vi alle. For mange av oss lar være å følge rådet om å være hjemme når vi er syke. Derfor sprer både coronaviruset og andre virus seg raskt i befolkningen nå. Det fører til stadig flere smittede, stadig flere syke og et stadig større press på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsministeren.

– Dropp håndhilsen!

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, nikk og hånd til hjerte i halvannet år, sier Kjerkol og fortsetter:

– Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på. Det vil hindre spredning av smitte.

Hun sier at det er mange som ikke følger råd om å holde seg hjemme når vi er syke, og påpeker at RS-virus sprer seg raskt, stadig flere smittede, syke og et stadig større press på helsetjenesten.

– Det kan i løpet av kort tid bety at vi må innføre strengere nasjonale tiltak. Jeg håper vi slipper det.

Publisert: