Måtte fjerne fastpris på strøm etter kunderush

Nær 1.000 kunder rakk å hive seg over fastpristilbudet til Ren Røros før strømselskapet rakk å fjerne det. – Det var først i går kveld det startet, sier sjefen.

EKSTREM PÅGANG: Da Ren Røros Strøm-sjef Olav Vehusheia våknet tirsdag, hadde han fått 20 prosent flere kunder.
Publisert: Publisert:

– Vi fjernet den så fort vi oppdaget at vi hadde fått så mange kunder, sier Olav Vehusheia, daglig leder i Ren Røros Strøm.

Han bekrefter at det vesle strømselskapet har fått nær 1.000 nye kunder det siste døgnet. Det er en økning på hele 20 prosent.

Årsaken er at Ren Røros har tilbudt en 12 måneders fastprisavtale på 1,35 kroner kilowattimen til nye kunder i Sør-Norge, langt under dagens rekordhøye spotpris på 3,7 kroner.

Tirsdag morgen er avtalen fjernet fra nettsidene til Ren Røros.

– Startet i går kveld

– Det var først i går kveld at det startet, og fortsatte gjennom natten, sier Vehusheia.

Han bekrefter at avtalen, som har ligget ute i litt over én uke, ikke var oppdatert i tråd med helgens ekstreme prisutvikling i energimarkedet.

– Burde dere fjernet den før?

– Det kan hende, men dette går greit. Vi er en liten organisasjon, og har uansett ikke kapasitet til å håndtere så mange nye kunder på så kort tid, sier Vehusheia.

I løpet av mandagen var det flere medlemmer på Facebook-gruppen Prismatch Strøm, med over 62.000 medlemmer, som oppfordret til å sikre seg fastprisavtalen hos Ren Røros Strøm.

Seniorrådgiver Thomas Iversen uttalte til E24 mandag at forbrukerne i dagens strømmarked er mer bevisste enn tidligere, og at informasjon om gode avtaler sprer seg raskt i sosiale medier.

– Da er det ekstra viktig at selskapene er nøye med å legge tilbudene sine på nivåer de kan tåle, sa Iversen blant annet.

Flere med ekstrem pågang

Krig og energikrise i Europa sender strømprisene til nye rekordnivåer, og øker etterspørselen etter fastprisavtaler på strøm.

De siste dagene har tusenvis av kunder kastet seg over fastpristilbud som plutselig fremstår som røverkjøp sammenlignet med den skyhøye spotprisen.

E24 skrev mandag om strømselskapet Meløy Energi, som hadde fått nærmere 1.000 nye kunder gjennom helgen på sin fastprisavtale «Tåkeheimen», før selskapet forsøkte å trekke seg fra avtalene og argumenterte overfor kunder med at det kunne gå konkurs.

I løpet av gårsdagen bekreftet imidlertid Meløy Energi at det likevel vil stå ved avtalen for de kundene som har tegnet seg.

Ekstreme svingninger i kraftprisene de siste månedene gjør at strømselskapene er blitt tilbakeholdne med å tilby fastprisavtaler.

Norges største strømleverandør, Fjordkraft, bekrefter til NRK tirsdag at det midlertidig stanser muligheten for å bestille kraft til fastpris i Sør-Norge, og skylder på den «utfordrende markedssituasjonen».

Vet ikke om avtalene blir lønnsomme

– Fastprisen deres ligger langt under dagens spotpris, forventer dere likevel å tjene penger på dette i løpet av avtaleperioden?

– Det vet jeg ikke per i dag, markedet er veldig urolig og usikkert, sier Vehusheia.

– Bruker dere ofte fastpris for å lokke til dere nye kunder?

– I perioder kan det være et virkemiddel, men med de ekstreme svingningene vi har nå, ser vi at det er flere enn oss som fjerner fastpristilbudene fra prislistene sine, sier Ren Røros Strøm-sjefen.

– Når vil dere tilby fastpris på strøm igjen?

– Det vet jeg ikke.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: