Russland: – USA har erklært økonomisk krig

Onsdag formiddag kommer det sterke reaksjoner fra russiske myndigheter i Kreml på det nye amerikanske forbudet mot russisk olje og gass.

KREML-TOPPER: Bak sjefen Vladimir Putin, sitter Kremls talsperson Dmitrij Peskov. Bildet er fra oktober 2019.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Saken oppdateres.

– USA har erklært en økonomisk krig mot Russland, sier Kremls pressesekretær Dmitrij Peskov onsdag ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Peskovs beskrivelse følger nyheten om det amerikanske importforbudet mot russisk olje.

– Vesten tvinger oss til å tenke nøye gjennom situasjonen. Vi må analysere den grundig, sier Peskov.

Senere onsdag skal Russland og Ukraina møtes til nye samtaler i Kreml. Det er landets utenriksministre som skal møtes i Tyrkia.

Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba sier at han har begrensede forventninger til samtalen han skal ha med sin russiske motpart Sergej Lavrov.

LAVE FORVENTNINGER: USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) møtte Dmytro Kuleba ved den polsk-ukrainske grensen lørdag.

Uttalelsen fra Peskov kommer dagen etter at Joe Biden la frem forbudet mot import av russiske energikilder.

Dette er en av de første vestlige sanksjonene mot Russland som direkte rammer landets største eksportvarer, olje og gass.

– I dag annonserer jeg at USA angriper hovedåren i Russisk økonomi. Vi forbyr all import av russisk olje og gass og energi, sa president Joe Biden tirsdag kveld.

Forbudet betyr at russisk olje ikke vil kunne tas imot i amerikanske havner.

– Vi vil ikke subsidiere Putins krig, sa  Biden og viste til at tiltaket har sterk tverrpolitisk støtte i kongressen og at han tror det også støttes av folk flest.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret landets allierte til å boikotte Russlands olje- og gassnæring.

Britiske myndigheter bekrefter tirsdag ettermiddag at de vil fase ut importen av russisk olje og oljeprodukter innen slutten av 2022.

Publisert: