Norges passleverandør ble sparket ut av anbudskonkurransen

Franske Thales, som sliter med å levere norske pass, tapte anbudskonkurransen. Men etter at de kjøpte opp vinneren, fikk de likevel milliardkontrakten.

Thales ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort. De sikret seg likevel kontrakten ved å kjøpe opp vinneren av anbudskonkurransen.
  • NTB
Publisert Publisert

Thales ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort, skriver Klassekampen.

Dokumenter avisen har fått fra Politidirektoratet (POD), viser at Thales kom dårligst ut av alle de seks deltakerne i anbudskonkurransen. POD mente selskapet var dårlig på kvalitet, og heller ikke konkurransedyktig på pris.

Vinteren 2016 gir Politidirektoratet Thales beskjed om at de ikke lenger er med i konkurransen. Etter tredje anbudsrunde ble det finske selskapet Gemalto Oy utpekt som vinner og tildelt kontrakten.

Men så, tidlig i 2019, vel to år etter at anbudskonkurransen var avsluttet, kjøper Thales vinnerselskapet Gemalto Oy. Dermed er nå norske pass levert av selskapet som skåret lavest og som ble definert ut av anbudsprosessen.

Vanessa Viala, pressesjef for Digital identitet og sikkerhet i Thales, kommenterer saken slik;

– Thales kjøpte opp Gemalto Oy i 2019 med alle sine ressurser, ferdigheter og kompetanser. Dette betyr at det norske pass- og ID-kortprosjektet i dag tas tak i av den samlede kompetansen kunden har valgt, skriver Viala i en epost til Klassekampen.

Norges kontrakt med Thales løper fram til 2026.

Publisert
  1. Pass
  2. Politidirektoratet (POD)
BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her slipper du å ta med engangsgrill i sommer

  2. Prishopp på mat: – Vil nok merke det etter hvert

  3. Trafikkulykke på E134

  4. Politiet stoppet berusede båttyver

  5. Da døtrene fikk barn i Oslo, flyttet de etter. – Du må gjøre noen valg.

  6. Byens største bilforhandler med svimlende tall. «Svært tilfreds».