Reaksjoner på Olsens siste årstale: – Inflasjonen er vår største utfordring for øyeblikket

Øystein Olsen holdt i kveld sin 12. og siste årstale som sentralbanksjef. Inflasjon og oljepengebruk ble tema da tilhørerne kom ut til journalistene etterpå.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Inflasjonen er vår største utfordring for øyeblikket, sa tidligere statsminister Erna Solberg (H) da hun snakket med E24 etter Øystein Olsens 12. og siste årstale.

Han hadde der pekt på at perioden med lav inflasjon – det vil si prisvekt – synes å være over.

– Den kan bli en større bombe i vårt økonomiske system fremover enn diskusjonen om oljepengebruken, sa Solberg, som forsvarte at hennes regjerings økte oljepengebruk skyldtes tiltak for å hindre arbeidsledighet under pandemien.

Olsen har hatt for vane å advare mot for høy oljepengebruk i sine taler – så også i den siste. De siste årene har pengebruken vært høyere enn den langsiktige rettesnoren om å bruke under tre prosent av Oljefondet hvert år, påpekte han.

Sittende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortalte E24 at han vil lytte til Olsens advarsler om for høy oljepengebruk.

– Hvis man mister kontroll på oljepengebruken så går renten opp, sa Støre.

Han mener krisetiltakene etter krisen må vare så lenge krisen varer, og vil avvikle dem på en forsiktig måte. Men pengebruken skal ned på mer normale nivåer, antyder Støre.

– Vi skal komme tilbake til en normaltilstand ganske raskt, sier han.

– Kan prege fremtidens pengepolitikk

Øystein Olsen har siden 2011 sittet som sentralbanksjef i Norges Bank. Han går nå av, og skal ved slutten av året – som mange sikkert har fått med seg – erstattes av tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

– Dette er en bra sorti for Øystein Olsen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Les hele Olsens siste tale her!

Andreassen peker på at Olsen i kveldens årstale vektlegger behovet for fleksibilitet i hvordan sentralbanken gjennomfører pengepolitikken for å nå de overordnede målene, som er å fremme økonomisk stabilitet i landet.

– Det ble ikke sagt noe som er spesielt nytt og kontroversielt. Det var en grei gjennomgang av historien om hva vi har drevet med i pengepolitikken og at Oljefondet kan variere i verdi.

– Jeg merker meg jo at Øystein Olsen å vegne av Norges Bank virkelig løfter opp inflasjonsrisikoen, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Haugland sier at inflasjon for ett år siden var en nesten ikke-eksisterende risikofaktor for Norges Bank, og for mange andre sentralbanker internasjonalt.

– Det er åpenbart at det er situasjonen vi står i nå, sier Haugland og viser til den høye inflasjonen som delvis skyldes pandemien.

– Olsen ser på dette som en mer langsiktig trend. Dette er noe som kan komme til å prege fremtidens pengepolitikk, sier Haugland.

– Savnet du noe i talen?

– Egentlig ikke. Den viser at Norges Bank nå virkelig har tatt innover seg at risikoen for høy inflasjon er til stede i Norge. Den erkjennelsen virker å ha sunket videre inn.

Haugland sier at den høye inflasjon vil gi utslag i den pengepolitiske rapporten som legges frem i mars, etter at Norges Bank har holdt sitt neste rentemøte.

– Det er all grunn til å vente at det ligge an til en høyere rentebane enn sist, sier Haugland.

– Klimarisiko ble ikke nevnt

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, har på sin side noe hun savner i årstalen.

– Det virker nesten som han har glemt den største utfordringen fremover, nemlig den grønne omstillingen av økonomien. Klimarisiko ble ikke nevnt, men det må stå på toppen av dagsorden fremover, sier Kaski i en uttalelse.

FrP-leder Sylvi Listhaug peker på sentralbanksjefens uttalelser om vinterens høye strømpriser.

– Han mener det grønne skiftet gjør at vi trolig vil se høyere og mer variable strømpriser enn vi er vant med. Dette har også Frp advart mot fordi det slår kraftig inn i folk sine lommebøker og rammer bedriftene, som heller ikke har fått en krone i støtte, knallhardt, sier Listhaug.

Tradisjonsrikt arrangement

– Det er alltid spennende å høre en sentralbanksjef tale, sa konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB da hun kom. Hun så spesielt frem til «fremtidsvyer i en spennende verden». Hun er en av 60 gjester fordelt på 10 bord som deltar på årets corona-nedskalerte arrangement.

Tradisjonen med årstale strekker seg tilbake til 1922, og er den dagen i året hvor Norges Banks øverste leder kan snakke til bankens representskap, politikere og næringslivets elite.

Vanligvis fylles salen med over 250 gjester – og påfølgende storslått middag på Grand Hotel – men grunnet corona er årets deltagerliste sterkt redusert. Middagen serveres da også inne i Norges Banks lokaler denne gangen. Da han ble utnevnt i september 2010 var Olsen administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå. Olsen, som overtok stillingen etter Svein Gjedrem, var daværende favoritt til jobben som sentralbanksjef.

– Jeg skulle gjerne hatt jobben til evig tid. Det blir full fres frem til februar neste år, hva jeg gjør etter det vet jeg ikke. Jeg skal bli pensjonist og nyte det, sa Øystein Olsen til E24 etter at det ble kjent at han ønsket å fratre stillingen.

Publisert: