- Uten mobil gasskraft vil Bergen bli mørklagt

Mobile gasskraftverk skal hindre at Bergen blir mørklagt fra 2010. Statnett forbereder nå anbud på slike forurensende kraftverk fra Kollsnes.

  • Kjell Østerbø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Vi deltar nå i såkalt prekvalifisering for å kunne gi anbud på levering og drift av mobile gasskraftverk ute på Kollsnes, sier toppsjef i BKK, Atle Neteland.

Han mener at ordfører Herman Friele har all grunn til å advare mot en mørklegging av Bergen fra 2010.

— Dette bekymrer også meg. For den dagen det er mørkt, er det vi som sitter med problemet, sier Neteland.

Troll-eksplosjon

— I Bergen og omland vil forbruket av strøm bli fordoblet i løpet av 2014. Det er ikke private husholdninger og vanlige bedrifter som står for denne veksten, men siste fase av Troll-feltet, og en rekke andre oljeinvesteringer, sier Neteland.

Han understreker at strømforbruket til oljeindustrien kan bli enda høyere. For en dobling inkluderer bare de oljeutbygginger de kjenner i dag.

— I vårt område har vi ikke et system som er dimensjonert for en slik vekst. Selv med et gasskraftverk på Mongstad vil vi ha problemer, mener BKK-sjefen.

Så lenge Statnett møter så sterk motstand mot den planlagte høyspentledningen fra Eidfjord til Samnanger, er det heller ikke lett å få hjelp utenfor Hordaland.

— Hva med kraften som kanskje blir ledig fra Elkem Bjølvefossen i Ålvik og annen kraftkrevende industri som har gamle kraftavtaler som snart forfaller?

— I vårt område mellom Hardangerfjorden og Modalen har vi ikke mye kraftkrevende industri. Det er bare Ålvik, og kraften derfra vil uansett ikke monne særlig i denne sammenheng.

Bare Mongstad monner

— Har Herman Friele rett i at et gasskraftverk uten CO2 rensing på Mongstad, er det eneste som virkelig vil hjelpe mot en strømkrise i 2010?

— Jeg har problemer med å se andre løsninger. Noen kritiserer oss for ikke å ville bygge ut ny vannkraft. Det er feil. Vi jobber med flere vannkraftprosjekter men de møter mye miljømotstand og vil uansett ikke kunne ta unna for dette enorme behovet, sier Neteland.

Han synes det er et paradoks at Statnett nå er nødt til å forberede den dårligste miljøløsningen for Hordaland, fordi verken denne regjeringen enn den forrige ville akseptere en nest-best-løsning av prinsipielle grunner.

— Virkningsgraden for disse mobile gasskraftverkene er under halvparten av det Statoil kan få til på Mongstad.

BKK-sjefen finner det helt ubegripelig at man kan være så bastant motstander mot gasskraftverk på Mongstad, samtidig som man lever greit med alle gasskraftverkene som finnes på plattformene på sokkelen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ber Stoltenberg om Mongstad-hjelp

BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN